Лидерът на БОЕЦ осъди прокуратурата заради незаконното му подслушване

OFFNews 21 май 2024 в 17:58 2297 0

Георгиев

Снимка Интернет

Георги Георгиев

Макар и неокончателно лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев успя да осъди прокуратурата за обезщетение от 6000 лв. заради незаконното му подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Това става ясно от решението на Софийския градски съд, където Георгиев предяви иск за 30 000 лв. за претърпените от него неимуществени вреди от подслушването, съобщи "Лекс".

До делото се стигна, след като през лятото на м.г. Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) уведоми Георгиев, че е бил подслушван незаконно. Това е станало след искане на 21 юли 2020 г. на закритата вече Специализирана прокуратура, което е било одобрено още същия ден от зам.-председател на закрития вече Специализиран наказателен съд.

Георгиев трябвало да бъде подслушван два месеца, защото имало данни от ГДБОП за подготвяни провокации по време на антиправителствените протести и провокиране на масови безредици.

Според получената информация ставало дума за престъпна група, финансирана от Васил Божков, като се раздавали пари на футболни агитки и хора от кримиконтингента, за да протестират и да провокират полицаите. Информацията за Георгиев пък била, че като председател на БОЕЦ активно агитирал протестиращите, като ги приканвал към безредици и стълкновения с МВР с думите "бой до дупка, до постигане на целите". Бил деен участник и в разигралата се ситуация на плажа в "Росенец" с основна цел да се лее кръв. Освен това лидерът на БОЕЦ поддържал контакт с приближени до Божков, които го финансирали.

Делото бе образувано в спецпрокуратурата, докато главен прокурор бе Иван Гешев. Разследваше се престъпна група, която целяла "да бъде съборена, подровена и отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места". Разследването бе прекратено в средата на миналата година.

В последвалите след разрешението на съда два месеца на подслушване на Георгиев била събрана информация за разговорите му със семейството му, с журналисти, адвокати по повод съдебни дела и др. В преобладаващата си част те били свързани с протестите по това време и провеждането им на различни места в страната, но не е била получена никаква информация за готвено или извършено престъпление. Въпреки това с идентични мотиви като в предходното искане, през септември 2020 г. от Специализираната прокуратура поискали и получили отново разрешение за продължаване на подслушването на Георгиев с още два месеца, което продължило до края на ноември 2020 г.

Близо 3 г. по-късно констатациите от проверката на бюрото за контрол на СРС бяха, че исканията за подслушване не са отговаряли на изискванията на закона, тъй като от тях не е могло да се направи обосновано предположение, че Георгиев е образувал, ръководил или участвал в престъпна група, а подслушаните разговори още в началото са могли само да опровергаят едно такова предположение.

До същите изводи стига и СГС. От решението се разбира, че исканията на прокуратурата не са били надлежно мотивирани, нямало е никакви данни за връзка на Георгиев с Васил Божков, както и бизнесменът да е финансирал БОЕЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови