Денков и зърнарите постигнаха примирие, протестът приключи. Всички са доволни

Премиерът се извини на протестиращите, че ги е нарекъл терористи

OFFNews 20 септември 2023 в 17:59 3626 3

Денков

Снимка Стоп кадър БНТ

Всички са доволни от постигнатото.

След протяжни преговори земеделските производители и правителството подписаха меморандум, който влиза в сила от днес. Премиерът Николай Денков обяви, че държавата започва да изготвя политики за развитие на земеделието в дългосрочен план.

"Имаме подписано споразумение, то влиза в действие от днес. При едни конструктивни преговори, които проведохме вчера и днес, няма победени и отстъпили. Всички печелят", обяви Николай Денков, след което се извини на зърнарите за определението си "терористи".

"Използвам момента да се извиня на всички хора, които работят в земеделския сектор, аграрния сектор, животновъдите, че ги обидих, без да искам, като използвах думата "терористи". Тя не беше насочена към тях, тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат на отправената от мен покана, на която щяхме да започнем да обсъждаме точно тези точки в същия дух, в който го свършихме днес", уточни Денков.

Председателят на Националната асоциация за зърнопроизводителите и един от организаторите на протеста Илия Проданов пък каза, че от името на Инициативния комитет благодари за постигнатото примирие.

"Няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, трябва консенсус. Надявам се всички мерки, които бяха взети днес, да постигнат ефект в дългосрочен план", обяви Проданов.

Аграрният министър Кирил Вътев обеща обединени усилия, "за да създадем тази среда да има повече възможности да има повече български продукти, защото работим за българските потребители".

Малко преди това правителството отпусна 63 млн. лв. на разбунтувалите се заради вдигането на забраната за внос на украинско зърно земеделски стопани. МС гласува отпускането им на Държавен фонд "Земеделие" за "осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове".

Всичко това се случва след двудневни пътни блокади. Още вчера премиерът Денков се огъна пред протестиращите зърнари и обяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде спрян до договаряне на квоти с Киев, които да не застрашават местния пазар.

Денков, който преди няколко дни заяви гневен по адрес на зърнопроизводителите, че "с терористи не преговаря", днес, преди началото на правителственото заседание заяви, че "земеделците са лъгани много пъти през годините. Напрежението е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа".

След заседанието стана ясно, че правителството отпуска 63 милиона лева на разбунтувалите се заради вдигането на забраната за внос на украинско зърно земеделски стопани

В меморандума е записано:

"Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Днес в София между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, наричани по-нататък страните, се подписва настоящето споразумение.

След като взеха предвид декларираната декларация в Министерски съвет от 15 септември от Инициативния комитет и съдържащите се в нея искания, систематизирани в 5 точки.

Точка 1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г.

Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица съобразно договореното с ЕК. 

Точка 2. Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на септември.

Точка 3. Земеделските стопани, подали заявление до 26 септември, ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

Точка 4. Помощта по "де минимис" в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство.

Точка 5. Производителите на мляко, които не могат да докажат реализация поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите на база правно основание форсмажор и разрешение от ЕК.

Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

20.09 2023 в 19:51

Голям на приказки, но мек! Раздава народните пари като нафора! Поне да си беше мълчал като п...ка каквато е. Внасяме 80% от зеленчуците и плодовете, но стимулираме зърнопроизводството което произвежда три пъти повече от нужното!

-1974

2

Владè

20.09 2023 в 19:10

Денков и мужици пИсмо пишат на бъгарите. Диктофка ШишиишиШ. Редактор грумен градефф. Сценарис салавчо.

1005

1

ПР

20.09 2023 в 18:56

Хубава статия.
"Денков се огъна...",пише.
Точно така-терористите,за 3 дни,статаха достойни труженици-трактористи.Не им плати"Държавата".Платихме и ще пращаме ние.
Ще се лишим от други възможни придобивки.Защото войната много е засегнала само и единстнено тях.Нас-не,нали Г-не Денков?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!