Бял дим над ''Дондуков'' 2: Габриел прие първия мандат (обновена)

Започват нови 24-часови преговори, съставът под въпрос - не бил приемлив за ПП

Ружа Райчева 18 март 2024 в 11:55 8381 12

Мария Габриел и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мария Габриел и Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Президентът заяви, че те имат 7 дни да представят  проектосъстав на Министерския съвет. "Поемам мандата с чувство за отговорност", заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Президентът помоли Теменужка Петкова да обяви кандидат за премиер на ГЕРБ. Петкова посочи Мария Габриел като избора на ГЕРБ за кандидат-премиер в качеството ѝ на "безспорен политик" на родно и международно ниво.

След като получи папката с първия мандат, външният министър Мария Габриел поиска да говори с президента при закрити врата и медиите бяха помолени да напуснат. Очаква се, че след това ще има изявления пред журналистите. 

Освен преговорния екип на ГЕРБ на "Дондуков" 2 пристигнаха и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и премиера в оставка Николай Денков.

След срещата Мария Габриел коментира, че ГЕРБ и ПП-ДБ нямат различия по темите за съдебната система и борбата с корупцията. По думите ѝ е важно двете неща да вървят ръка за ръка. Тя апелира медиите и обществото да се даде възможност на ГЕРБ и ПП-ДБ да преговарят още.

За нея 7 дни е твърде дълъг срок обаче. Новият срок за преговори е 24 часа.

"Когато отсрещната страна помоли за време, смятам, че е отговорно да им го дадем. Преговорите ще продължат още този следобяд, така че вие ще бъдете информирани", каза вицепремиерът и външен министър пред журналистите.

Николай Денков коментира, че вече има съгласие, че коалиционното споразумение ще бъде подписано. Той заяви, че представеният проектосъстав на кабинета не е приемлив за ПП-ДБ и че те за пръв път го виждат.

Около час по-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че утре точно в 12 часа Мария Габриел ще върне папката с първия мандат – изпълнена или не.

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) продължиха до последния момент. Късно снощи четирите преговарящи от името на ГЕРБ - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, обявиха на извънреден брифинг, че ако ПП-ДБ не допуснат ГЕРБ като "равнопоставен партньор" в управлението, то днес те ще върнат празна папка на Радев още при получаването ѝ.

ПП-ДБ от своя страна реагираха като призоваха за подписване на коалиционното споразумение, изработено от двете формации по време на преговорите през последната седмица. Тази сутрин Кирил Петков коментира, че ПП-ДБ са били притеснени, че в споразумението се предлага "място за ДПС", а лидерът на формацията Делян Пеевски призова то да се подпише и даде заявка за подкрепа на кабинета след ротацията.

Тъй като ГЕРБ са дали заявка, че няма да подкрепят правителство на ПП-ДБ с втори мандат, най-вероятно ни предстоят предсрочни парламентарни избори, ако Габриел действително върне директно първия мандат.

Междувременно стана ясно, че проектокабинетът, с който Мария Габриел вероятно ще отиде при Радев, съдържа шест нови министерства за ГЕРБ. Освен досегашните министри, номинирани от партията на Борисов, към тях се присъединяват Деница Сачева, Христо Гаджев, Красимир Вълчев, Ивелина Василева, Жечо Станков и Росен Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

12

БотоксПутю

18.03 2024 в 16:28

"След срещата Мария Габриел коментира, че ГЕРБ и ПП-ДБ нямат различия по темите за съдебната система и борбата с корупцията."

Олекна ми на душата като прочетох горното.

1042

11

danvan

18.03 2024 в 13:44

Пълни жалкари са тия мутри - Дебелян и Лойко, обаче ще правярт циркове и ще се гърчат до последно.
Кеф!

500

10

781000

18.03 2024 в 13:36

@far rider за да е пълен циркът, преговорите ще продължат до последния възможен момент т е до понеделник. И накрая правителство разбира се ще има, с поне 6-7 герберасти, кои точно, ще се уточнява.
Залагам 1.000 евро.

135

9

Far Rider

18.03 2024 в 13:27

Денков съобщи, че предложения състав на правителството е неприемлив! Честито!

100

8

Балканец

18.03 2024 в 12:59

Измамниците от ппдб нямаха друг ход, защото са практически без електорат.

Следват най-забавните моменти, когато ще започнат да ги обвиняват един по един за престъпления - я апартаментче, я споразумение някое.
За пред ЕК ще се намерят и сведения, и свидетели и ще “преборим корупцията”.

Тиквата лежа в рпу-то, не го забравяйте, той също не го е забравил, бъдете сигурни.

2550

7

alfakentavur

18.03 2024 в 12:57

Е, физиономийката му е сянка от тази, когато полагаха клетва в НС, от която той се изнесе на бегом марш.

345

6

Джендо Джедев

18.03 2024 в 12:51

Физиономийката на преZидентчето... :D

400

5

демотиватор

18.03 2024 в 12:48

Крещете, ругайте, лепете епитети, плюйте, удряйте по масата и накрая... voila, току виж, евентуално, навярно, изглежда, може би- 'земете се и споразумя накрая...
Нарича се "откровена размяна на мнения", "конструктивни разговори" и т.п., сиреч- политически преговори.
Само не се бийте- има дами и от двете страни... (ジ)

723

4

user4eto

18.03 2024 в 12:37

" външният министър Мария Габриел поиска да говори с президента при закрити врата"

За да обсъдят ватнешките въпроси и заповедите от "новият" наместник на клемъл.

1000

3

Черния Пират

18.03 2024 в 12:29

Е, чак пък нищо... вдигнаха данъците на тея които си ги плащат. Кръчмарите продължават да имат облекчения от пандемия приключила преди 2 години и никой не ги проверява как осигуряват хората си. Всичко е мед и масло!
 
X

Да помогнем на украинските деца!