The Telegraph: В България продават европейско гражданство за £ 150 000

OFFNews 15 март 2014 в 08:01 7087 4

Лични карти

Жители на трети страни, които са извън ЕС, могат свободно да си закупят европейско гражданство от България, като за целта трябва само да заплатят 150 000 паунда (351 803 лв.).

Това пише британското издание The Telegraph, като разказва за разследване на свои журналисти, работили на територията на България под прикритие. В материала си медията разказва за добре смазана корупционна схема, търгуваща с български паспорти.

Репортерите на изданието се представили за бизнесмени от Индия, които се свързали с "подходящите хора". На журналистите било казано, че за да получат български документи, е необходимо да платят сумата от 350 000 лв. и да останат два дни в страната, за да изчакат издаването на личните карти.

"Дори хора с криминално досие, на които е отказано британско гражданство, могат да се класират за български документи чрез тази корупционна схема", отбелязва изданието, позовавайки се на думи на служителя, търгуващ с документите.

Според данните на The Telegraph схемата за търговия с паспорти е набрала сила в края на миналата година - седмици, преди на Острова да паднат ограниченията за работа на българи и румънци. Изданието изтъква, че до момента от изгодната сделка вероятно са се използвали стотици граждани на страни извън ЕС.

Вестникът посочва, че е започнал разследване заради сигнал, че в България личните документи се издават нерегламентирано, ако си платиш. Изданието критикува и законовата уредба на страната ни, която дава право на чужденци да получават статут на постоянно пребиваващи в страната при определени инвестиции в родния бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков