И кметът на Триадица против промените по Патриарха

Бус лентата трябва да се премахне, не намерих велосипедист, който да е съблазнен от каране до гумите на тролей, заяви Божилов

OFFNews 20 май 2024 в 09:51 4018 1

Димитър Божилов

Снимка Архив

Кметът на Триадица Димитър Божилов

Бус лентата на бул. "Патриарх Евтимий" трябва да се премахне. Не защото не искам бърз транспорт, а защото бул. “Патриарх Евтимий” в район "Триадица" е транзитна зона, в която тролеите започват престрояване преди голямото кръстовище на Петте кьошета. На практика бус лентата се ползва около 50 метра. 

Това коментира кметът на района Димитър Божилов (ПП-ДБ-СС) във фейсбук. 

Бях официално поканен от транспортния зам.-кмет на общината за мнение от района относно новата организация на движение по булевардите “Витоша” и “Патриарх Евтимий”. Такава бе представена, въпреки че имам официална позиция още от 2020-та година, обясни той. 

Наблюдавам от десетилетия експериментите в това каре и то - от първи ред. Затова и до някаква степен ги приемам със стоицизъм, а в становището си съм засегнал точни и конкретни предложения:

1. Компенсиране на загубените паркоместа - “Витоша” от страната на НДК да мине към нашата подзона. Предлагам също така обособяване на нови паркоместа зад помпената станция в парка на храма “Св. Георги”, съгласно действаща регулация;

2. Червена зона със запазени места само за живущите;

3. Безопасност - не намерих велосипедист, който да е съблазнен от каране до гумите на тролей. Родителите на малки колоездачи директно ми заявиха, че велоалеята до бус линията не е окей и там н я м а да карат. Велоалеята може да бъде двупосочна и да е от другата страна, така че да се избегне контактната зона с тежкото превозно средство;

4. Премахване на бус лентата - не защото не искам бърз транспорт, а защото бул. “Патриарх Евтимий” в нашата част е транзитна зона, в която тролеите започват престрояване преди голямото кръстовище на Петте кьошета. На практика, бус лентата се ползва около 50 метра;

5. Премахване на маркировката на старите велоалеи по тротоарите - преминавам трасето пеша всеки ден на път за работа и забелязвам, че още се ползват, а това създава още конфликти. 

Допускам, че позицията ми няма да се хареса на мнозина, но нейната цел не е да бъде хвалена или хулена. Това е конструктивен подход в естакадата от обвинения по цялата ос на местната власт, опит за разум по време на емоции. Последователността ми по темата не е обоснована от актуалната обстановка, а е по-скоро резултат от липсата на реакция по всичко, което съм маркирал като рискове пред проекта. 

Той трябва да се промени, обобщава кметът Божилов. 

В коментара си той подчертава, че "освен като кмет на района, аз си позволих позиция и на човек, който идва именно от тази част на Триадица. Като личност, която е израснала пред очите на онези, които бяха наричани “мързеливци”, “мрънкачи”, “противници на европейското развитие” и пр.

Не бих толерирал негативно отношение или предразсъдъци към който и да било жител на Триадица. С тези хора моята баба е преживяла бомбардировките над София. И после са градили. С тези хора баща ми е висял гладните зими по опашки за хляб и лекарства. С децата на тези хора бродихме по дворовете, ядохме череши по дърветата, ритахме мачове в “Сейнт Джордж”. Нашите деца също растат там и да - искаме нормални и безопасни условия за живот за тях и за тези след нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови