Споразумението със Софийска вода стои на трупчета. Защо да разваляме нещо, което работи добре?

OFFNews 02 август 2023 в 10:35 2934 1

Цена на водата в София

Снимка

Защо да се разваля нещо, което работи добре? Този въпрос си задават не само в "Софийска вода", част от "Веолия", но и много от гражданите на столицата.

Поводът е удължаване на концесията, което Столичният общински съвет одобри през ноември, а кметът Йорданка Фандъкова не е подписала и досега. Истината е, че компанията е най-големият ВиК оператор в страната ни с експертиза в пречистването на питейни води, водоснабдяването, отвеждането и пречистването на отпадъчни води, както и оползотворяването на енергия. 

Сагата накратко

Договорът за концесия е сключен още през 1999 година, тогава с друг оператор, а очакваното и неслучило се засега удължаване на концесията с още 8 години е с цел постигане на по-добри резулти. Според Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", договорът с всички допълнителни споразумения се подобрява в полза на столичани.

По него обаче има отрицателно становище на КЕВР, в което се поставя под съмнение икономическият баланс от концесията. Съответно и нормата на възвращаемост като част от този икономически баланс. 

Според Тренев обаче причината за това е решение на КЕВР от май 2021 г., според което "Софийска вода" е включена в групата на големите водни оператори и е определена норма на възвращаемост за цялата група, която не съответства на икономическия баланс на концесията, респективно и на концесионния договор.

Дружеството заведе дела срещу регулатора, а окончателното решение на ВАС отпреди няколко дни - от 26 юли, отсъжда в полза на "Софийска вода". 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък още през 2021 г. създаде работна група, в която бяха представени всички политически сили и която предложи удължаване на концесията. 

Другите варианти - нова концесия или дружеството да стане само общинско, крие много рискове. 

От една страна нова концесионна процедура ще отнеме няколко години. От друга - ще се загуби ноу хау, използвано от "Веолия" - компанията става част от концесионния договор през 2010 г. и притежава 77% от акциите на "Софийска вода", ще си отидат хора, изградени в годините специалисти и т.н.

За предстоящите години според новото споразумение се предвиждат още 634 милиона инвестиции, 114 млн. от тях за доизграждане на канализацията на града.

От 2010 г. досега "Веолия", респективно "Софийска вода", е инвестирала близо 600 млн. лв. Рехабилитирани и новоизградени са над 500 км водопроводна и канализационна мрежа. Качеството на водата е на най-високо ниво.

Цената на водата в София е една от най-ниските в сравнение с множество други градове у нас. 

Тоест решението да се удължи концесията е законосъобразно, водата в София е хубава, цената ѝ е поносима, а ВАС се произнася в полза на "Софийска вода". Въпреки това, ако концесионният договор бъде прекратен, за милиони столичани остава неясен въпросът кой и на какви цени ще ги снабдява с вода.

"Ние срокове не можем да поставяме, но многократно сме апелирали с писма до Столична община и очакваме отговор на тези писма. Надявам се съвсем скоро да имаме отговор, който да бъде категоричен, за да знаем в каква посока да тръгнем, тъй като самата компания страда поради това, че няма бизнес план. Съответно ние сме подложени като всички български граждани на инфлационните процеси в държавата. Няма как да продължим да изпълняваме ангажиментите си с добрата воля, която имаме, ако решението е негативно за нас", казва Васил Тренев. 

С други думи, дружеството ще си търси правата по съдебен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

02.08 2023 в 17:56

Специалистите да си кажат мнението тука.

Единственото което знам от икономиката, ако някой ти твърди че няма друг избор освен играча от 15-20 години, значи си в хранилката на някой, или ползваш занемарена услуга.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика