"Шейново" излиза на протест след нападението на лекар

OFFNews 03 юли 2017 в 18:00 11755 1

Лекари от болница "Шейново" ще излязат на протест утре, след като акушер-гинекологът д-р Албена Гагова беше нападната от баща, настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе. 

Към протеста ще се включат пациенти. Той ще бъде подкрепен и от Българския лекарски съюз, както и от лекари от болници в София и страната, обясни д-р Таня Андреева, лекар в "Шейново" и бивш здравен министър.

Протестът няма да е ефективен, а ще е с лентички, но когато имат възможност, лекари ще слизат при пациентите, които ще се включат в демонстрацията. 

Андреева обясни, че е била дежурна в деня на нападението, но се е намирала в друга клиника, където е извършвала манипулация. 

"За всички беше шок, че това се случи на лекар от нашата болница и на д-р Гагова конкретно", каза Андреева пред bTV. 

Тя не можа да обясни защо точно бащата е искал плацентата на бебето си, но обясни, че подобен разговор е воден предварително. Тогава на бащата е обяснено, че в случая става въпрос за биологичен продукт и той не може да бъде изнесен просто така от болницата, а се изискват определени документи. 

Не е имало отказ, а е имало уговорка за отлагане, за да се уреди документално въпросът, в противен случай отговорност носи лекарят. 

Андреева уточни, че в годините се е случвало да се иска плацентата, но това се е случвало от други болници - искани са ципите на плацентата, за да се използват при тежки изгаряния. Възможно е от плацентата да се извличат и стволови клетки, но това също става при ясни правила и с ясна процедура. 

Таня Андреева каза още, че след нападението е разговаряла със свои колеги, които са ѝ казали, че на места нападенията срещу лекари е ежедневие. Такъв пример в ИСУЛ. 

Много лекари след това не могат да изпълняват задълженията си заради увредени очи, счупвания. Д-р Гагова поне месец няма да може да изпълнява задълженията си, какво става с нейните пациенти през това време, каза тя. 

Андреева допълни, че може да се наложи от "Шейново" да разговарят и с премиера Бойко Борисов, като се надява и на неговата подкрепа по въпроса, още повече че сестра му също е лекар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови