Правосъдният министър иска наказание за Румяна Ченалова

Ива Оприкова 05 февруари 2015 в 17:29 1977 1

Румяна Ченалова

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе днес в деловодството на Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова, съдия в Софийския градски съд, за допуснати от нея дисциплинарни нарушения.

На ВСС се предлага, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации, "да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание".

Предложението на министър Иванов е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела, както и на база на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от "Обединена българска банка" АД - по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. В телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, включително опит за "кражба" на френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова изложи позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС.

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд бе отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет за 6 месеца в края на януари.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация. Mакедонските власти вече прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу Ченалова.

На 15 януари 2015 г. ВСС образува друго дисциплинарно производство срещу съдийката. Според петимата вносители Димитър Узунов, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Георги Колев и Румен Боев, тя е нарушила чл. 307, ал. 4, т. 2, 4 и 5 от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения. По неофициална информация става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото "САПАРД" отпреди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.

Упражняването от страна на министъра на правосъдието на правомощията му по чл. 312, ал. 1, т. 5 от Закона за съдебната власт не е прецедент. През 2000 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието във ВСС е внесено предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Паликарова от СГС, което е прието от ВСС за основателно и въз основа на това е било наложено дисциплинарно наказание на съдията.

Действията на съдия Паликарова, представляващи дисциплинарно нарушение, са едно от основанията за осъждане на България по делото "Шести май инженеринг ООД" и други срещу България, припомнят от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови