НИМХ иска да бъде включен в увеличението за университетите

Мая Младенова 16 май 2024 в 09:47 1814 0

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева

Снимка Екранна снимка

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) настоява също да бъде включен в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от увеличението на заплатите в държавните университети.

Това стана ясно от интервю на директора на департамент "Прогнози и ИО" към НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева пред БНТ.

Преди ден университетите обявиха, че ще затворят врати на 20 май, а след това ще преминат към стъпаловидни ефективни протести заради неизпълненото обещание към тях за увеличение на заплатите. В отговор правителството отпусна 39 млн. лева за увеличението - като това ще покрие само частично нъжните средства за планираното увеличение.

"От две години бюджетът на института, съответно и заплатите, не са били актуализирани, а организацията има нужда от финансиране", каза Стойчева.

НИМХ обаче не е част от постановлението, за което пледират университетите и БАН. Или трябва да станем част от него, или за нас да има ново постановление, настояват от института. 

"Ние сме научна организация и трябва да бъде даден отговор на въпроса защо не сме включени в това постановление. Както каза един от ректорите - не сме се събрали да просим пари", заяви тя.

НИМХ засега не готви протести.

Предходното правителство първо обяви, а после поиска да отмени планираното увеличение на заплатите в университетите. Мотивът бе, че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Това, от своя страна, би застрашило покриването на критериите за прием в еврозоната. В крайна сметка пари бяха отпуснати частично.

Мая Младенова

Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови