Подписка брани математическите гимназии

Александра Маркарян 22 февруари 2012 в 19:49 2324 2

boy_writing
boy_writing

В него математическите гимназии не фигурират сред училищата, които имат право да приемат ученици след IV клас. В интервю за OFFNews зам. образователният министър Милена Дамянова обясни, че приемът няма да им е забранен. Ако искат да го осъществят, училищата ще трябва да се преобразуват в един от видовете училища, предвидени в проектозакона. В текста към петицията, която е за запазване на обучението от V до VII клас, пише:

А. Приемът след четвърти клас в МГ трябва да се запази, защото: 1. Позволява развитието на таланта на деца с доказани интереси и възможности в областта на математиката. 2. Начинът на обучение в МГ в 5-7 клас е доказано качествен. Доказателствата са многобройните национални и международни награди по математика, физика, информатика и високите резултати от НВО и изпитите за прием след седми клас на възпитаниците на МГ. 3. Практиката е доказала, че математическото мислене се развива и формира от ранна възраст и изпуснатите години за специализирано обучение от пети до седми клас трудно могат да се наваксат впоследствие. Б. Математическите гимназии не трябва да се пререгистрират като друг тип училища, защото: 1. Всяка една от тези гимназии има имидж, граден с години, и имената на математическите гимназии са станали вече търговска марка и синоним на качественото образование в България.

Авторите на текста към петицията предлагат следните промени в проектозакона:

1. Математическите гимназии да се третират като специализирани училища и тази промяна да бъде заложена в чл. 37. (2) 2. Да се разреши приемът след 4-ти клас в МГ с промяна в чл. 37 (3)

Пълния текст на проекта на закон за предучилищното и училищното образование вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews