Отбой: Без двойна тарифа на тока за битовите потребители

OFFNews 23 октомври 2022 в 09:36 4215 2

електричество

Снимка Pixabay

По-рано тази седмица ведомството излезе с предложение хората, които ползват повече ток, да плащат по по-високи цени

Министерството на енергетиката няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители, съобщиха от ведомството.

Те отчитат, че "на базата на постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система и двойното намаляване на цената на газа, не се налага въвеждане на двойни тарифи на тока".

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", допълват оттам.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, посочват от МЕ и препоръчват темата да не се политизира:

"Политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се казва още в съобщението от енергийното министерство.

По-рано тази седмица ведомството излезе с предложение хората, които ползват повече ток, да плащат по по-високи цени. 

"През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар", обясни тогава министърът на енергетиката Росен Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

23.10 2022 в 11:51

С данъците на гражданите е изградена АЕЦ, произвеждаща MWh за 22 евро себестойност, а тези искаха да продават на гражданите MWh за 200 евро, което е цената на свободен пазар. Дали нямаше да търсят убежище в руското посолство ако го бяха направили?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки