Край морето чакат бурята ''Фредерик'' с предупреждения за ураганен вятър и наводнения

Като последствие от циклона се очаква във вътрешността на крайбрежните райони да вали сняг с виелици и заледявания

OFFNews 18 ноември 2023 в 17:04 13784 0

Код оранжев за Варненско

Снимка Община Варна

Код оранжев за Варненско

Бурен вятър с пориви до 30 м/с (около 110 км/ч) очакват тази вечер и през нощта по българското крайбрежие. Причината е в черноморския циклон „Фредерик“ (Frederico), чийто център ще мине много близо до брега. Очакванията са за почти ураганни ветрове с пориви над 100 км/ч и интензивни валежи през нощта.

От дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ вече отправиха предупреждения за опасност от наводнения пред следващите 48 часа в района на реките Батова и Изворска, както и по протежението на река Камчия заедно с притоците ѝ Луда Камчия, Голяма Камчия и река Елешница.

Предупрежденията важат за общините Аврен, Провадия, както и за Северночерноморското крайбрежие и по-специално за местата с води, оттичащи се директно в Черно море - общините Варна, Аврен, Долни Чифлик и Бяла.

Всички институции, ангажирани с провеждането на действия при възникване на критични ситуации, са предупредени да координират усилията, които предприемат и ако е необходимо да оказват помощ и съдействие посредством силите на Единната спасителна система, съобщават от Варненската областна управа.

На институциите е указано да вземат допълнителни мерки за повишаване готовността за действие при силни ветрове, да бъдат проверени и приведени в готовност за действие технически средства за провеждане на дейности по компетентност при усложнена обстановка.

От община Варна също препоръчаха на жителите да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леките предмети и имущество на закрито. Шофьорите е желателно да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.
Всички институции са в готовност да реагират на влошеното време. Енергоснабдяване, водоснабдяване, пристанищна и областна администрация координират помежду си, за да предотвратят прекратяване на комуналните услуги, съобщиха от община Варна.

Мобилизирани са и фирмите за поддръжка на дъждоотводнителните съоръжения.

Усложнена се очаква да е и обстановката по море. Предупрежденията са за 5-6 бала вълнение в открито море и ветрове до 35 м/с (около 125 км/ч), а призивите са за засилено наблюдение върху плавателните съдове в района на кейове и пристанища.

Като последствие от бурята „Фредерик“ се очаква във вътрешността на крайбрежните райони да вали сняг с виелици и заледявания.

Близо 50 сигнала за паднали дървета и нарушено енергоснабдяване са получени от граждани в Община Варна към 18 часа днес. Най-засегнат е район Аспарухово, където е нарушено движението по пътя за квартал Галата и по стария път за Бургас в м-т Боровец. На място са изпратени екипи на Пожарна безопасност и гражданска защита. Нарушено е енергоподаването в м-т „Ракитника“ и м-т „Боровец-север“. Екипи на Енерго-про отстраняват повредите. По-рано днес бе затворено и пристанището. Вълнението на морето се очаква да достигне 6 бала в следващите часове. Отменен е полетът за Истанбул тази вечер, поривите на летище Варна на вятъра са до към 80-90 м км/ч.

Препоръчва се да не се пътува до утре на обед в района, освен при крайна необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика