Инспекцията по труда установи над 8200 нарушения при 1400 проверки по морето

OFFNews 22 ноември 2023 в 10:24 1207 0

Снимка Мая Младенова

Контролните органи на Инспекцията по труда установиха 8246 нарушения при 1440 проверки, извършени през лятото. 

Проверените работници са общо 35 000 души. 

Нарушенията, свързани с трудовите договори, са 4578. От тях 894 са нарушения, свързани със заплащането, а за неспазване на работното време - 1000. Установените случаи на работа без трудов договор са 158.

Нарушенията по осигуряване на здраве и безопасност при работа са 3578.

Установени са 44 граждани на трети държави, които са полагали труд без разрешение. При всеки установен случай Инспекцията по труда е проверила спазва ли се изискванията на трудовото законодателство от гледна точка на наемането, работното време, заплащането, както и дали са осигурени здравословни и безопасни условия на труд, с цел да се установи има ли трудова експлоатация.

Констатирани са 36 непълнолетни, които са работели без разрешение от Инспекцията по труда.

В резултат на контролната дейност по морските курорти са издадени 435 акта за установяване на административно нарушение.

Инспекцията по труда напомня на работещите, че когато се съгласяват да полагат труд без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, те губят трудови и осигурителни права.

В тези случаи или изобщо не трупат осигурителен стаж (при липса на трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения. Това ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство и в по-дългосрочен план - от пенсия. Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията.

Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите на контролните органи за защита на правата на работещите, тъй като те са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства за реално положения труд и действителния размер на възнаграждението.

Повече информация за работата на трудов договор е публикувана в сайта на Инспекцията по труда https://www.gli.government.bg/bg/node/12424

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика