Green deal: Умения, работни места и климат. Бъдещето на професиите и възможностите за работа

Катя Василева 08 ноември 2023 в 10:11 535 0

Климатичните промени са фактор за промяна на бизнеса, професиите, работните места, уменията, отговорностите. „ЕЅG нe ca пpocтo любимитe тpи бyĸви нa мeниджъpитe пo цeлия cвят пpeз пocлeднитe гoдини. He e и cмoĸинoв лиcт, зaд ĸoйтo гoлeмитe ĸoмпaнии дa ĸpият дoceгaшнитe cи бeзoтгoвopни ĸъм плaнeтaтa ĸopпopaтивни пpaĸтиĸи и дa твъpдят, чe ca ce пpoмeнили. Eĸoлoгичнoтo, coциaлнo и ĸopпopaтивнo yпpaвлeниe e нoв нaчин нa пpaвeнe нa бизнec, ĸoйтo щe дoнece пoвeчe пpoмeни, oтĸoлĸoтo АІ и дигитaлизaциятa“, ĸaтeгopичeн e eĸcпepтът пo ycтoйчивo paзвитиe Чeли Лoйд.

Какви са процесите, които наблюдаваме по отношение на ESG, бизнеса, работните места уменията – по темата разговаряме с доц. д-р Марина Стефанова - ръководител на магистърската програма „Отговорно и устойчиво управление“ и ЕSG Академия в Стопанския факултет на СУ Св. Климент Охридски“, председател на Асоциацията на специалистите по устойчивост.

„До миналата година имаше бум в търсенето на финансови специалисти, които могат да оценят риска в темите в екологията, колеги, които могат да инвестират нашите собствени пари. Най-вероятно ще го има още една-две години в зависимост от динамиката на компаниите. В момента има огромен бум при търсенето на юристи, защото те пишат новите политики, и одитори, за да могат да одитират информацията, която ще се оповестява от следващата година.
Онова, което очакваме след две- три- пет години напред, са хора с продуктов дизайн, технически специалности от вода, канализация, въздух, енергия - всичко, което може да създаде новото решение, за което вече ще има пари и процедура как тези пари да се влагат по законен и умен начин. И оттам-нататък във всяка една длъжностна характеристика ще има малки компоненти на устойчивостта, с които да можем да покажем, че това е новото нормално, навсякъде във всички индустрия. Ще има и едни специалисти като мен, които да могат да управляват процеса и да поставят следващата граница в устойчивото развитие на компаниите в доста по-несигурен свят, смята доц. д-р Марина Стефанова.

Според Добромира Манасиева – член на УС на Българската асоциация за управление на хора, професионалист с дългогодишен опит в стратегическото управление на човешките ресурси, са необходими и много силни умения в посока на влияние, че това е важна тема и тя трябва да бъде възприета, така че да може компаниите да осъзнаят резултатността, която тези индикатори и фокусът върху тях могат да имат върху приходите и успеха на компанията.
„Преквалифицирането е едната от пътеките, по която стигаме до такива специалисти. Другата е образованието“, отбелязва още Добромира Манасиева.

Не е лесно за компаниите и организациите, които искат да получат актуална информация за уменията, необходими за прехода към зелена икономика, казва Каталин Хернер, изпълнителен директор на асоциация KÖVET в Унгария.
Що се отнася до това доколко „зеленият преход“ ще промени структурата на заетостта тя е уверена, че ще има все по-голямо търсене на специалисти в областта на екологичната устойчивост.

Грета Груоуде, ръководител на отдел „Управление“ във Vilniaus Kolegija, Литва, отбелязва, че до 2030 г. се очаква да бъдат заети над 30 милиона работни места в областта на екологията. Според нея нуждата от специалисти в областта на управленските процеси също ще нараства. Грета Груоуде, казва също, че основните умения, необходими на специалистите в областта на устойчивото развитие, ще бъдат способностите за сътрудничество, аналитичните умения и управлението на проекти.

Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews