Чистят дерета и речни корита в София

OFFNews 15 май 2024 в 10:45 784 1

Речно корито

Снимка БГНЕС/архив

Столична община почиства 278 речни участъци с дължина 130 км, съобщиха от СО. 

В началото на май стартира Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през урбанизираната територия на Столична община. В нея са включени общо 278 речни участъци с обща дължина 129 760 м. Стойността на дейностите по почистване, предвидени в Програмата, възлиза на 2 889 206 лв.

Общината е осигурила финансиране в размер на 2 000 000 лева, за оставащите 889 206 лв. се очаква допълващо финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Почистването на речните корита е ежегодна превантивна дейност за предотвратяване на аварийни ситуации или наводнения на прилежащи терени и инженерна инфраструктура. Дейностите, които се извършват, са премахване на самораслата храстовидна растителност, паднали или с опасност да паднат в речното корито изсъхнали дървета, изземване и извозване на смесени, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми и др. 

Към момента е създадена организация за почистване 39 броя участъци, включващи реките Перловска и Владайска в централната градска част, водостоците на Софийски околовръстен път, реки, дерета и канали в райони „Панчарево“, „Витоша“, „Нови Искър“ „Връбница“, „Надежда“ и др. 

Плановата годишна програма се предвижда да приключи в края на ноември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

15.05 2024 в 11:35

Руслото на Перловската е занемарена кочинка, намирисва даже по алеите горе (освен когат цъфти люляка ;-) ), та действайте, ама с поправка и на каменната облицовка!!
- - -
А за любителите на природната фотография- побързайте да посетите бреговете долу- там плъхчета, жаби, насекоми тип скарабеи, мърдат разни работи... но крокодили и лешояди не, още няма, уви... (ジ)