''В Русия е най-хубаво''. Кремъл и Пекин ползват лицето на украинска инфлуенсърка за пропаганда

OFFNews 15 май 2024 в 12:48 4874 3

Олга Лойек

Снимка YouTube

Олга Лойек

Лицето на украинска инфлуенсърка Олга Лойек се използва за популяризирането на китайска и руска пропаганда, предаде Би Би Си.

В края на миналата година момичето установило, че лицето ѝ се появило в различни видеоклипове, генерирани от изкуствен интелект и разпространени из китайските социални медии. В клиповете тя изразява подкрепата си за Русия.

"Не искам никой да си мисли, че някога в живота си съм казвала тези ужасни неща. Това е безумно. (...) Всичко това беше много страшно, защото се виждах да казвам неща, които никога не съм казвала", разказа Олга.

Акаунтите с нейното подобие имали десетки разнообразни западни имена като София, Наташа, Ейприл и Стейси. "Момичетата" говорели на мандарин - език, който Олга никога не е учила. Те се представят за рускини и разказват за "китайско-руското приятелство", както и рекламират руски продукти.

"Видях, че в около 90% от видеоклиповете се говореше за Китай и Русия, за китайско-руската дружба и как трябва да бъдем силни съюзници. Освен това имаше и реклами на храни", каза Олга Лойек.

Един от най-големите фалшиви профили е озаглавен "Наташа внася храна" и се следи от над 300 000 потребители. "Наташа" говори на последователите си как Русия е най-добрата страна.

Семейството на Олга Лойек се намира в Украйна. Нейният случай привлече вниманието към рисковете, свързани с технологията, която се развива толкова бързо, че регулирането ѝ и защитата на хората се превръщат в истинско предизвикателство, отбелязва Би Би Си.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

3

Пенчо Прикарчин

15.05 2024 в 14:15

За най-хубаво не зная при положение, че е страната най-голяма по територия, с ресурси цялата менделеева таблица, но стандарт на живот - в най-добрия случай среднист, но със сигурност е най-хуяво.

245

2

Джендо Джедев

15.05 2024 в 13:23

Поне на това дори и родните копейки не се връзват. Та предпочитат да громят Запада я от Европа, я от Америка. Ама не и от Рашка.

400

1

демотиватор

15.05 2024 в 13:14

Както винаги- измисля се нещо (формално с най-благородни човеколюбиви цели), става донякъде достъпно, и паралелно с наистина полезното се почва и с най-гадните, опасни и вредни приложения, много от които даже не мож' си представи и в кошмар...
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието