Гръмотевични бури и градушки. Температурите падат

OFFNews 26 август 2021 в 05:30 2649 0

Снимка Pixabay

Днес студеният фронт ще достигне Източна България. Ще вали главно в Южна и Източна България, след обяд и вечерта в югоизточните райони и по Черноморието ще има локални интензивни валежи. Има условия за градушки, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

В 7 области в Южна България е активиран жълт код - предупреждение от първа степен за интензивни валежи с гръмотевици и градушки. Те са: Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина, където ще преобладава слънчево време, до умерен северозападен вятър.

Дневните температури в цялата страна ще се понижат и максималните ще бъдат между 25° и 31°. В София тя ще е 25 градуса.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в отделни райони - значителни по количество и придружени с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 13°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, след обяд - купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, на отделни места интензивни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 45 мин. и залязва в 20 ч. и 11 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 26 мин.

През следващите дни до края на седмицата преди обяд ще бъде слънчево, след обяд - с купеста облачност. В петък в Източна България, а в събота главно в Западна България ще има краткотрайни превалявания. В петък вятърът навсякъде ще отслабне и ще се смени с източен. 

В събота той ще се ориентира от югоизток и в източната половина от страната ще се усили до умерен. Дневните температури отново ще се повишат и преобладаващите максимални в събота ще са между 29° и 34°.

В неделя ще има по-значителни временни увеличения на облачността и валежи на повече места в западната половина от страната. В западната част на Дунавската равнина, с обръщане на вятъра от северозапад, ще започне да прониква малко по-хладен въздух, на югоизток ще остане с температури до 33°-35°.

В понеделник със северозападния вятър ще се понижат температурите в цялата страна; по преминаващия студен фронт на места отново ще има валежи, по-съществени в Централна България и към североизточните райони.

Във вторник и сряда вятърът ще се запази от северозапад, ще бъде до умерен. Облачността ще е променлива, през първия ден често до слънчево. Дневните температури слабо ще се повишат, сутрешните ще се понижат.

В сряда отново се повишава вероятността за превалявания. Температурите в по-голяма част от страната ще бъдат между 25° и 30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews