Българският посланик в Лондон: На българи не е отказвано да работят в Англия

Вероника Шербанова 25 ноември 2013 в 11:40 6909 0

Българският посланик във Великобритания Константин Димитров
Българският посланик във Великобритания Константин Димитров

 

Нито една молба от работодатели във Великобритания за наемане на работа на български имигранти не е била отхвърлена от 2007 година. Това заяви посланикът на България на Острова Константин Димитров пред „Дейли Телеграф“.

Според сегашните правила британските работодатели са длъжни да кандидатстват за разрешително за работа, ако искат да наемат имигранти от България или Румъния, за да могат те да получат карта за достъп.

Никога не сме били уведомявани в посолството от британски работодател за отказано разрешително за наемане на българи, въпреки че Гранична полиция е получила инструкции да отхвърля молби за наемане на имигранти, ако мястото може да бъде заето от британец, обясни Димитров.

Това пзначава, че мнозинството хора, които са искали да си намерят работа във Великобритания, особено след присъединяването на България към ЕС, са успели да го направят, коментира Димитров.

Константин Димитров разкритикува и антибългарската пропаганда от страна на британски политици, като обяви, че според него тя няма никакво основание и само изостря напрежението сред британците.

Трудовите ограничения на Острова ще отпаднат на 1 януари 2014 г. Това предизвика редица дискусии за това дали ще има наплив от български и румънски имигранти след началото на следващата година.

Няма фактори, които да предполагат увеличаването на броя на хората, които идват да работят законно във Великобритания. По-голямата част от тези, които са искали да си намерят работа, вече са го направили, тъй като ограниченията, действащи в момента, не забраняват на българи да работят там, посочи българският посланик в Лондон.

Великобритания не е най-желаната дестинация за българските имигранти. Освен това те са много добре информирани за новите политики, планирани от британското правителство за ограничаване на достъпа до социални осигуровки, както и за новите правила за ограничаване на злоупотребите с помощи, каза още Константин Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика