БАБХ: Протоколите от изследванията на сирената не са пълни

Изследванията са направени през август, а резултатите са изнесени месец по-късно, твърди още Агенцията по безопасност на храните

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:41 1074 0

сирене

Снимка БГНЕС/Чавдар Стоилов

Сирене

Протоколите от изследването на българските овчи сирена на сдружение "За достъпна и качествена храна" не са пълни. В тях е имало само основанието "открива се/не се открива".

Това заяви зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова, цитирана от БТА.

Думите ѝ са по повод изследване на сдружението, според което млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко. Само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, показа изследването. Засечено е и още по-смущаващо нарушение - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

Подобно изследване бе направено и май, когато от "За достъпна и качествена храна" съобщиха, че само 1 от 5 овчи сирена е направено само от овче мляко, а останалите са смес.

След разпространените данни от БАБХ инициираха среща с представители на сдружението, на която стана ясно, че Агенцията по безопасност на храните не може да вземе мерки, но ще вземе нови проби. Това стана на 25 септември - два дни след обявеното изследване. 

Оказва се, че проби наистина са взети, но едва днес - две седмици след срещата, ще бъдат изпратени в акредитирана лаборатория, като резултатите ще бъдат готови до края на октомври. 

По думите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, Агенцията се информира за този случай от медиите и в първия работен ден е поканила на среща председателя на сдружение "За достъпна и качествена храна" д-р Андрей Велчев, за да предостави материалите, протоколите и всичко, с което разполагат, за да могат да се запознаят с тях в детайли.

"Беше ни предоставена касова бележка от магазин за 30 закупени продукта", разказа Патарински.

Според ръководството на БАБХ буди въпроси фактът, че продуктите са закупени през юни, изследванията са направени през август, а резултатите са дадени месец по-късно, без конкретика на фирмите.

Д-р Викьова допълни, че към момента са извършили проверка в млекопреработвателните предприятия, взели са проби по официален контрол, които изпращат днес в акредитирана лаборатория по метода за официален контрол и изчакват резултата.

"Ако се окаже, че има наличие на чуждо видово мляко, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирано сиренето и ще бъдат поставени отново предприятията на засилен контрол. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите", каза тя.

Очаква се резултатите да са готови до края на месеца.

На пресконференцията участваха и млекопреработватели. Председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров нарече изследването на сдружението "кампания", която уронва престижа на бранша.

По думите на Зоров целта им не е да се оправдават или обвиняват, но "когато се прави такава кампания, трябва първо да бъде запознат браншът и контролният орган".

Според Владислав Михайлов, председател на УС на Националната асоциация на млекопреработвателите трябва да бъде променено законодателство, така че потребителите да могат да правят контрол, който има "доказателствена сила".

Юлия Маджарова - друг млекопреработвател, заяви, че качеството е издигнато в култ. По думите ѝ след проверките на контролните органи са затегнали още по-силно контрола върху 100-те български ферми, от които купуват сурово овче мляко. Ежедневно тестват за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на "входа" на своята мандра.

Маркетинговият директор на млекопреработвателна фирма Албена Йорданова заяви, че изнесените данни са "някакви недоизяснени случаи", които се представят на крайния потребител. Това, според нея, уврежда имиджа на българския продукт.

След подадения сигнал две фирми са подложени на ежедневен мониторинг от БАБХ в продължение на 45 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика