След проверките на Бойко: В една държава дизелът вече е по-скъп от нашия

Владимир Йончев 25 август 2015 в 14:51 12723 40

След публикацията на OFFNews, че цената на дизела у нас е най-висока, Бойко Борисов започна проверка за картел по бензиностанциите. Срещу производителя Лукойл обаче проверки няма.

След гръмката акция на Бойко Борисов и проверките по бензиностанциите, в една страна от Европейския съюз - Малта, дизелът преди акцизи и данъци вече е по-скъп, отколкото в България. Във всички останали 26 страни нафтата продължава да е по-евтина, отколкото у нас.

0.624 евро е цената на дизела в България, преди да бъде обложен с акциз и данък, които у нас са сред най-ниските в Европа. Малта вече ни води - при тях цената е 0.643 евро.

Акцията на Борисов очевидно не е била насочена накъдето трябва, защото в по-голямата част на Европа дизелът продължава да е много, много по-евтин, като разликата достига 45 стотинки на литър.

В Австрия дизелът е 0.403 евро. В Белгия вече е още по-евтин - 0.399 евро. По 0.42 евро е в Испания, Полша и забележете - Швеция.

Илюзията, че дизелът в България е евтин досега се поддържаше от ниския акциз. У нас той е 0,330 евро на литър, докато в Обединеното кралство е 0,78 евро на литър, а средно за Европа е 0.439 евро на литър. Данъкът ни пък е с цент и половина по-нисък от средния за Европа.

Въпреки тези предпоставки, които предполагат дизелът у нас да е с 23 стотинки по-евтин от средния за Европа, данните на Европейския енергиен портал за днес сочат, че в 13 страни крайната цена на дизела е по-ниска, отколкото в България.

В най-богатата страна от Евросъюза - Люксембург дизелът се продава за 0.975 евро. У нас е 1.145 евро за литър. Минималната заплата в Люксембург е 1923 евро, а акцизът дори е малко по-висок, отколкото в България.

Великото херцогство обаче не е държавата с най-евтин дизел. В Литва цената му е 0,93 евро, а в Полша - 0,945 евро. И в двете страни акцизът е малко по-висок, отколкото у нас, което се компенсира от малко по-ниския данък.

Европейският енергиен портал дели цената на горивата на 3 компонента: Акциз, данък и цена, преди облагането. В последната влизат разходите за закупуване на суровини, производствените разходи и печалбата, която си слагат производителят и бензиностанциите.

Бензинът

0.591 евро е цената на бензина у нас преди акциз и данъци при средна цена за Европа 0.526 евро/литър. Само в 3 страни той е по-скъп, отколкото в България. Това са Малта (€ 0.625), Дания (€ 0.624) и Италия (€ 0.610).

Акцизът на бензина в България е категорично най-ниския в Европа - €0.363. Средният за Европа е 0,55 евро  или с близо 38 стотинки на литър повече. Въпреки това в 5 държави крайната цена за потребителя е по-ниска.

Днес у нас бензинът струва € 1.145. В Полша цената е € 1.035, въпреки че акцизът там е с 24 стотинки на литър повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!