Валери Тодоров вижда БНТ като телевизията на новия зрител

Николаос Цитиридис 21 август 2017 в 14:28 3706 1

Снимка Николаос Цитиридис

Валери Тодоров представя концепцията си пред СЕМ.

"Телевизията на новия зрител" - така е озаглавил концепцията си за развитие на БНТ кандидатът за генерален директор на националната телевизия Валери Тодоров, който представи визията си пред членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Тодоров е един от кандидатите с най-богат опит - зад гърба си има два мандата начело на БНР, оглавявал е програма "Хоризонт" и регионалната програма Радио "Благоевград".

Според Тодоров БНТ може и трябва да се превърне в канала на новото поколение. Светът става все по-голям, а екранът - по-малък. Въвеждането на нови технологии е пътят към развитието на БНТ, смята той.

Ключови думи в концепцията на бившия БНР шеф са още универсалност, общодостъпност, точност и обективност, когато става въпрос за съдържание.

Тодоров смята, че БНТ не бива да наваксва, а да диктува тенденциите - както в медиите, така и в новините. Освен това телевизията трябва да извади на показ своите най-големи достойнства и качества, като за пример Тодоров даде Златния фонд с архивите на медията. Според него този архив трябва да бъде дигитализиран.

Бившият радиошеф предвижда създаване на нов канал - БНТ-Култура - в портфолиото на обществената медия. Той застъпи и идеята, че телевизията трябва да се ориентира и към младите зрители, затова предвижда още един канал - БНТ+, насочен към децата и младежите.

В концепцията си Тодоров е разказал и за "Болкан нюз" - мрежа от журналисти на страните на Балканите, коиито обменят опит и материали. При добро желание и бюджет мрежата може да се превърне в тв канал, смята той.

В презентацията си Тодоров посочи, че е нужно преструктуриране на организацията в БНТ. Той предлага Управителен съвет без ресори на членовете, които взимат важните решения в медията. Дирекция "Нови медии" ще отговаря за извънредните новини, а за качествените новини и точно отразяване. Тодоров предлага и възстановяване на регионалните тв центрове във Варна, Русе, Пловдив и Благоевград.

Засегнат бе и въпросът с евентуалната смяна на модела на финансиране на обществената медия. По темата Валери Тодоров коментира, че ако зрителите плащат директно, е нужен предварителен дебат за това какво точно качество получават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews