Тома Иванов иска БНТ да бъде алтернатива на търговските медии

Николаос Цитиридис 21 август 2017 в 18:00 2898 1

"Алтернатива на търговските медии" - така е озаглавил визията си за развитие на националната телевизия кандидатът за неин генерален директор Тома Иванов, който днес бе изслушан от Съвета за електронни медии. Днес бе първият ден от прослушването на шестимата кандидати, утре е заключителната фаза. 

В първата част от изложението на своята визия Иванов реши да отдели на своя опит и биография - сред кандидатите той се отличава като един от опитните в мениджмънта на БНТ - бил е главен счетоводител, финансов директор, изпълнителен директор, и.д. генерален директор и е бил член на УС на националната медия. Бекграунд, който не е за подценяване. Иванов се похвали, че под неговото финансово управление БНТ никога не е приключвала годината с дефицит, а дори напротив - медията е била с приход над разходите, каза той. 

Концепцията на Иванов се различаваше от другите с това, че нейна основа беше декларацията на Европейския съюз за радио и телевизия  (European Broadcasting Union - EBU) от 2013-та година за поведение и управление на обществените и електронни медии. Тя стъпва върху принципите на универсалността, отговорността и иновациите. 

Начинът, по който работи БНТ, е "юридически Франкенщайн", смята Иванов, който в момента е на управленска позиция във Военния телевизионен канал, който е под шапката на военното министерство. 

"Франкенщайна" Иванов обясни така - държавно финансиране, фирмено управление и обществена функция. 

Силни думи от Иванов, но все пак той каза, че бюджетът, който получава БНТ дава спокойствие на телевизията да бъде медия с алтернативно съдържание. 

За главна цел и своя фокус група Иванов има хората, които не гледат телевизия. Тези, които са отвратени от пошлостта и тези, които смятат БНТ за непривлекателна. Финансистът смята, че под негово ръководство и с интересно съдържание могат да бъдат привлечени  именно тези хора. 

Принципи на неговото управление ще бъдат приемственост, екипност и диалогът, сподели самият Иванов пред членовете на СЕМ. 

Една от ключовите идеи в концепцията на Иванов е създаването на обществени съвети към БНТ, съставени от експерти, които да имат правомощия, но и да не влияят върху редакционното съдържание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews