Съдът застана на страната на Mедияпул в делото шамар, заведено от ''Лев инс''

OFFNews 12 януари 2024 в 16:07 2968 0

Темида

Снимка БГНЕС

Съдебна палата

Застрахователната компания "Лев инс" загуби на първа инстанция заведеното от нея дело-шамар (SLAPP) срещу "Медияпул" (Mediapool).

Решението в полза на медията е на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г.

Припомняме, че "Лев инс" заведе рекорден иска за 1 милион лева срещу "Медияпул" заради публикация под заглавие "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта". Статията е от септември 2022 година и е базирана на публично достъпна информация.

Съдът, в лицето на съдия Стилияна Григорова, изцяло отхвърля като неоснователен иска на застрахователната компания за нанесени вреди, съобщава днес "Медияпул".

"Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за "Медияпул", но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани", коментира пред изданието издателят и главен редактор Стояна Георгиева.

На първа инстанция съдът присъжда на сайта пълната сума на адвокатските разноски – 40 000 лв. Заради рекордния размер на съдебните разходи АЕЖ-България организира дарителска кампания в подкрепа на колегите, като само за три дни бяха събрани дарения от граждани в размер на 34 894,61 лв. Това даде началото и на фонд за правна помощ, който да подпомага журналисти за съдебни разноски. Стояна Георгиева пое ангажимента, че ако първоинстанционното решение бъде потвърдено и влезе в сила, "Медияпул" ще преведе цялата сума от 40 000 лева за нуждите на фонда срещу дела-шамари.

"Това е много голяма победа, която е добър знак за българската демокрация и свободата на словото. Това е добър знак и че на съдебната система може да се разчита, което е много важно с оглед дългогодишната липса на доверие и постоянния мониторинг на ЕК за върховенство на правото”, заяви Александър Кашъмов, който защитава медията.

Решението на съда може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика