Съдът отмени наказанието от БНТ на Ахчиева след разследването за ваксините

OFFNews 25 май 2016 в 15:07 9779 2

Софийският районен съд отмени дисциплинарното наказание на Валя Ахчиева, наложено от БНТ, след като водещата на предаването "Открито" разказа пред OFFNews за отложеното излъчване на разследването за внесените от Турция ваксини. 

Мотивът на БНТ за налагане на наказанието е уронване на престижа на телевизията.

Според съда обаче, макар че наистина Ахчиева не е искала разрешение от БНТ за изказванията си, това не води до неблагоприятни последствия за телевизията, а напротив - гледаемостта и престижът на медията са се увеличили.

Освен това съдът отбелязва, че има допуснати и съществени административни грешки при налагане на дисциплинарното наказание на Валя Ахчиева. 

БНТ ще трябва да отмени наказанието, наложено на Ахчиева, и да заплати разноските по делото на стойност 330 лв. и държавна такса в размер на 80 лв.

Телевизията може да обжалва решението пред Софийския градски съд.

Разследването на Валя Ахчиева за внесените от Турция ваксини трябваше да се излъчи в 21 часа на 17 декември 2015 г., но вместо това в 20.50 часа беше излъчен игрален филм, а веднага след това - в 22.30 часа, "БНТ такси" с тема съдебната реформа.

Това е втора част на разследване за нарушения при получаването на ваксините, които правителството ни размени с Турция - България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ.

Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление - има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био" Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа тогава пред OFFNews Валя Ахчиева.

С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, каза още Валя Ахчиева.

От БНТ бяха категорични, че разследването на Ахчиева не е спряно и ще бъде излъчено след края на празничната програма, която предстои. 

Въпреки това "Открито" не беше планирано за излъчване след празниците и след въпрос на OFFNews от БНТ обявиха, че ще бъде излъчено на 14 януари, "ако се окаже, че представеният материал отговаря на журналистическите стандарти".

Докато течеше проверката обаче запис от предаването на Ахчиева изтече в интернет, и БНТ го включи в програмата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика