Рекорден иск: ''Лев инс'' съди ''Медияпул'' за 1 млн. лв.

OFFNews 08 март 2023 в 09:40 6528 4

Свобода на словото

Снимка Pixabay

Остава въпросът кой ще съобщи за тази развръзка, когато тя дойде, и дали ще е готов да плати цената на истината – 1 милион лева", пита "Медияпул".

Застрахователната компания "Лев инс" е завела рекорден иск за 1 милион лева срещу новинарския сайт "Медияпул", съобщиха от медията.

Искът е заведен заради публикация за проблеми със застраховките "Гражданска отговорност" и системата "Зелена карта".

Публикацията е основана на публична информация - в случая изказване на служебния финансов министър Росица Велкова на заседание на Министерския съвет. Информацията е извлечена от стенограмата от заседанието и засяга проблем, който може да повлияе на приемането ни в еврозоната и на изплащането на застраховки при транспортни произшествия в чужбина.

Публикацията е от септември 2022 г.

Когато "Медияпул" се обръща към дружеството за коментар, получава следния отговор: "На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

Делото е безпрецедентно в най-новата история на българската журналистика от гледна точка на размера на иска. Другият публично известен иск срещу медия за подобна огромна сума (също 1 млн. лв.) е на "Еврохолд" , собственик на застрахователя "Евроинс", срещу сайта "Биволъ", отбелязва "Медияпул".

"Доколкото в случая с Mediapool искът за 1 млн. лв. е предявен изцяло, а не като частичен, мога да кажа, че това е най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация", коментира изпълнителният директор на "Програма "Достъп до информация" адв. Александър Кашъмов, който ще защитава Mediapool пред съда.

"Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет. Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата "Зелена карта", коментира главният редактор на "Медияпул" Стояна Георгиева.

Адв. Кашъмов добавя, че това е пореден случай за т.нар. SLAPP дело у нас - дела за сплашване на медии, които да не си позволяват да информират по сериозни теми.

"За съжаление, проблемът със "Зелена карта" изобщо не е решен и развръзката по него тепърва предстои, ако България изобщо иска някога да влезе в еврозоната или поне да излезе от мониторинга в застраховането. Остава въпросът кой ще съобщи за тази развръзка, когато тя дойде, и дали ще е готов да плати цената на истината – 1 милион лева", коментира "Медияпул".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1047

4

Ivetcheto

08.03 2023 в 15:36

Тук се вихрят стари вражди за много пари.
Знаем кой стой зад Лев Инс.

-1650

3

ob1

08.03 2023 в 11:09

Цитират министър и ги съдят? Успех :)
Тъпите мутри ще има да плащат

2550

2

alfakentavur

08.03 2023 в 10:17

Някой знае ли колко е таксата, която трябва да внесеш, ако правиш иск за 1 млн. лева? Може би да е примерно 100 хиляди. И не ти я връщат след като загубиш :)

22548

1

dolivo

08.03 2023 в 09:47

Обратно дело да заведат за фриволност за разходи плюс уронен авторитет на медията и да се приключва.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки