Новините на БТА за държавните институции ще са безплатни

Мая Младенова 17 февруари 2021 в 15:01 1767 0

Снимка Wikipedia

Поправка, внесена от депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Тома Биков, ще направи безплатно голяма част от съдържанието на БТА.

Медийната парламентарна комисия ще разгледа утре предложението. Текстът предлага новините, които БТА е длъжна по закон да разпространява, да са със свободен достъп. Сега за част от тях се изисква абонамент. Става въпрос за новини с официални съобщения и актове на основните основните институции и фигури в държавното управление: президент; председател на парламента; премиер; депутати; председателите на Конституционния; Върховния административен и Върховния касационен съд; главен прокурор; бюджетни организации; представящите на национално равнище религиозните общности и политическите партии; работодателски организации; институциите на ЕС и международни организации.

С платен достъп остават услугите, в които трети лица са притежатели на авторски права - например снимки от чужди информационни агенции.

Свободният достъп трябва да бъде осигурен до една година след влизане в сила на промените, ако те бъдат одобрени в пленарната зала.

Да направи съдържанието на БТА безплатно е една от целите в концепцията на новоназначения генерален директор на агенцията Кирил Вълчев.

В момента свободен достъп до БТА имат ключовите държавни институции като президентство, парламент, омбудсман, Сметна палата, БНБ и др. Останалите държавни и общински учреждения заплащат за достъпа от бюджетите си. Той е платен и за медиите, посолствата, частни организации, граждани. И сега обаче агенцията предлага и новини без абонамент на сайта си - част вътрешната и международна информация, какво и всички новини от българските общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови