Край на отсрочката за ТВ7 - днес изземат техниката на телевизията

OFFNews 07 май 2015 в 08:32 9731 4

Радослав Миленков

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Радослав Миленков

Днес съдебен изпълнител ще влезе отново в ТВ7 и ще започне изземане на заложената в КТБ техника срещу непогасяван кредит от 2.5 млн. лева.

Сред скандала, който избухна при първото влизане на синдиците със съдебен изпълнител в телевизията на 29 април беше дадена отсрочка за погасяването на кредита. Срокът изтече на 6 май.

Тази сума е директното финансиране на КТБ за телевизията, срещу което е заложена част от техниката. Да, парите в този случай са под 5 млн. лева, но има и друго - собственикът на телевизията "Краун медия" е получил около 290 млн. лева от една от фирмите на Цветан Василев - Т.Ц.-ИМЕ, тоест ако калкулираме индиректния ефект, сумата не е само 2.5 милиона, коментира тази сутрин председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред Нова тв.

"Сега синдиците на КТБ са се фокусирали върху фирмите, които имат някакво обезпечение. Ще се фокусират и върху другите, но там подходът ще е друг: до края на месеца ще бъде наета външна фирма, която ще тръгне по следите на тези пари", коментира още Миленков. Този процес обаче ще отнеме между 3 и 5 години, прогнозира той.

Той бе категоричен, че ТВ7 не е първият длъжник на банката на Василев, спрямо когото се предприемат подобни действия след затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г.

129 кредитополучатели са получили покана за предсрочна изискуемост, спрямо 41 са предприети действия за предявяване на вземания, заповедни производства има срещу петима, изпълнителни производства срещу петима, пристъпено е към изпълнение при 7, каза той. След влизането на синдиците от 7 броят се е увеличил на 47. Обезсилени са ценни книжа на 18 акционерни дружества.

На въпрос защо с влизането на съдебния изпълнител първото нещо, което е взето, са сървърите, той отговори: "Започва се от скъпите вещи, не от евтините - това са инструкциите, това беше обяснението".

"Те от февруари знаят, че се пристъпва към подобна процедура", заяви още Миленков, според когото няма официална информация за появил се потенциален инвеститор, който да купи телевизията със задължението.

"Говорим за дружество, което на 1 юли миналата година е поискало да бъде обявено в несъстоятелност, заради невъзможност да погасява задълженията си", подчерта Миленков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки