Кошлуков свали рубриката на Стоянович по БНТ

Ружа Райчева 21 декември 2023 в 11:50 14032 5

Петър Стоянович

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Петър Стоянович

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков свали от ефир рубриката на историка и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович в предаването "Денят започва с Георги Любенов". 

Новината съобщи самият Стоянович на профила си във Фейсбук. В публикацията си той цитира аргументацията за освобождаването си - "защита на приличието и добрия тон".  

През март Съветът за електронни медии (СЕМ) наказа БНТ заради това, че историите на Петър Стоянович "противоречат на морала". В същия месец на заседание на СЕМ с участието на Емил Кошлуков бе казано, че рубриката на Петър Стоянович по БНТ може да падне заради "сексистка и недопустима" реплика

Ето какво написа днес Стоянович: 

"С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като "защита на приличието и добрия тон", бях свален от екран лично от генералния директор.

Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат.

На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия?

А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален паметник водите ѝ скоро ще отнесат и следващия. Не унивайте и до нови срещи."

На въпрос от OFFNews дали свалянето му от ефир има общо със СЕМ, Стоянович отговори, че този въпрос трябва да бъде насочен към директора на БНТ, а не към него. Той отказа да даде повече подробности дали уволнението му има общо с ново нарушение на медийните стандарти в ефир.  

От СЕМ коментираха пред OFFNews, че след сигнала през март не са получвали нови сингали по повод рубриката на Стоянович.

На заседание през март на комисията по медии и култура в парламента Кошлуков каза, че предвижда сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако тя изобщо остане в предаването на Георги Любенов. "Професорът сутрин рано не внимава много с езика си", каза тогава Емил Кошлуков.

От БНТ засега не са коментирали новината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

5

Читателка

22.12 2023 в 09:32

Очаквам същото това време да бъде предоставено на Азис или поне на Сарийски за да гледаме върха на посредствеността, късоумието и провинциализма..

900

4

нещото

21.12 2023 в 18:01

До кога ще търпим съратника на Доган да си развява байрака в БНТ или тя вече не е Българска!!!!!

17439

3

мнение от IP

21.12 2023 в 14:03

Ууу, Кошлуков! Това беше единстената рубрика, която гледам по БНТ. А Кошлуков, който показа среден пръст по телевизията, голям моралист излезе! Оставка!

3000

2

Неук

21.12 2023 в 13:23

Не гледам телевизия, но заради проф. Стоянович си пусках записи в нета на предаването. Жалко. Кошлуков продължава да доказва по много убедителен начин, че е бил набеден дисидент или нещо още много по-лошо. Ама как да обидиш парвеню, след като същото е напълно наясно със несъстоятелността на своята обща култура и знания.

605

1

Wenc

21.12 2023 в 12:11

Едно от малкото свежи нотки в БНТ-то.
Жалко.
Но все пак очаквано. Все пак комунизма се завръща.
 
X

Да помогнем на украинските деца!