bTV в шок от кандидатурата на Хекимян

Телевизията незабавно ограничила достъпа му до нюзрума, външна агенция ще следи как се отразява кампанията за кметския вот

Мая Младенова 25 септември 2023 в 11:07 17502 13

Антон Хекимян

Снимка БГНЕС

Антон Хекимян

Номинацията на Антон Хекимян за кмет от ГЕРБ била голям шок както за ръководството на bTV, така и за колегите на журналиста, разказаха пред OFFNews служители на медията.

Новината дошла неочаквано и за самия Хекимян, като според няколко източника предложението му било отправено в сряда, 20 септември. Тогава Борисов го повикал и му обявил, че е решено той да е кандидатът за столицата. "Не е било предложение, а заявка", твърдят нашите източници. Самият Хекимян днес каза, че е поискал време да помисли преди да вземе решението.

Ръководството на bTV било хванато напълно неподготвено за тази ситуация. Когато Хекимян съобщи за напускането си (събота, 23 септември), новината не влиза нито в емисията новини, нито в сайта на bTV Новините. Телевизията няма и ново назначение за поста директор на новините, като засега длъжността се поема от главния изпълнителен директор на bTV Media Group Ралф Бартолaйт, който има предишен опит като шеф на нюзрум.

Макар официално Хекимян и bTV да се разделиха с добър тон и да си благодариха взаимно за съвместната работа, опасенията сега са как имиджово това ще се отрази на телевизията.

Не толкова отдавна бе времето, когато някогашният водещ на сутрешния блок Николай Бареков също залитна към Борисов, а впоследствие направи и собствена партия.

Не на последно място, възниква въпросът как телевизията ще отразява кампания, в която един от основните кандидати е нейният досегашен директор на новините.

Днес, малко след официалното обявяване на кандидатурата, bTV изпрати до медиите редакционна позиция. В нея медията уверява, че както досега, така и занапред ще държи на редакционната независимост и обективност, а по време на предизборната кампания ще има строги правила за отразяването.

Телевизията ограничила достъпа на Хекимян до нюзрума и други ресурси на компанията веднага след като обявил, че ще се кандидатира за кмет, се пояснява в съобщението. Външна агенция пък ще следи за обективното отразяване на кампанията за Местни избори 2023, пишат от bTV.

Публикуваме пълната позиция на медията:

Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" г-н Антон Хекимян за кандидат за кмет на София, bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане, bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане. Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.

От 23 септември (събота), Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел "Новини", пое управлението на нюзрума. В редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си. Нашите журналисти следват ценностите и принципите, изложени в редакционните насоки на СМЕ. Повече информация можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board. Г-н Бартолaйт ще бъде временно изпълняващ длъжността директор „Новини, актуални предавания и спорт“ до намирането на подходящ заместник.

Редакционната колегия на СМЕ ще продължи да ангажира bTV със своето присъствие и опит, и да гарантира обективно, безпристрастно и висококачествено съдържание от екипа за новини и актуални предавания. Информация за членовете на нашия уважаван съвет можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board

Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините.

Ще използваме услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване.

"bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно", заяви Главният изпълнителен директор и изпълняващ длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Ралф Бартолaйт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

14

REXX

25.09 2023 в 21:32

Доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години

Хехехе, толкова са били доказани че цели 20 години не са забелязали гербаджийските плонжове на Хъкамъкян. Нали никой не се заблуждава че Хъкамъкян е издигнат щото има някаква особена гражданска позиция. Той всъщност го играеше обективен коментатор. То само на ръководстото им не беше ясно колко беше обективен. Не знам дали някой осъзнава какъв шамар е кандидатурата на Хакъмъкян за репутацията на БТВ.

12078

12

edin slep

25.09 2023 в 13:54

То бе ясно, че има силни зависимости, но това е просто шокиращо. Борисов явно много го е окъсал, че да прави такива явни глупости - та той показва и на най-тъпите колко сериозни позиции има в тази телевизия.

Сега ако не използват момента да разчистят хората на Борисов в тази телевизия, не знам кога ще е времето да го сторят. Спада на доверието би трябвало да е сериозен.

4638

11

Того

25.09 2023 в 13:33

bTV ли са гербаджийската телевизия в България? Само питам де.

1000

10

Снежка

25.09 2023 в 13:31

Преди време ББ като направи шеф на новините този амбициозен, но посредствен журналист, му се е усладило. Сега дойде време да връща услугата. Отдавна се усещаше колко зависими са в тази телевизия.

4038

9

Moirae

25.09 2023 в 12:48

Бтв разбраха, че са герберо-депесарка телевизия. Някой, моля, да ги ощипе.

17439

8

мнение от IP

25.09 2023 в 12:41

Трудно ми е да си представя, че журналист, за която професия се предполага способност за анализ, може постъпи толкова глупаво. Да си заплюе не само своята кариера на журналист, ами и да навреди на телевизията, в която е бил 20 години. И то заради кого!!!! То е обидно дори да разговаря с Борисов.

1000

7

Дамко

25.09 2023 в 12:25

Не, че преди можеше да се разчита на достоверност от бТВ, пък и другите големи, но сега всичко лъсна. Падение!
 
X

Да помогнем на украинските деца!