Vbox7 изтри всички потребителски клипове, за да ''уреди авторските права''

Запазени са клипове само от партньорските канали. Vbox7 обясняват, че потребителските клиповете вече са достъпни само за личен преглед

Ружа Райчева 17 януари 2024 в 10:55 25197 1

Логото на Vbox7

Снимка nova.bg

Логото на Vbox7

На 15 януари Vbox7 изтри всички потребителски клипове, качени на сайта от 2006 г. насам. Клиповете продължават да са достъпни за гледане, но само за лично ползване от съответните потребители, заявиха пред OFFNews от екипа.

Vbox7 e българска цифрова видео развлекателна платформа, създадена в края на 2006 г. от Богомил Павлов. През 2007 г. НетИнфо купува сайта. Оттогава Vbox7 е част от портфолиото на Нова Броудкастинг Груп - една от най-големите дигитални медийни и технологични компании в страната.

На сайта на Нова телевизия Vbox7 е описан като платформа за видео съдържание "таргетирана към аудиторията от милениъли и Gen Z поколението".

За изтритите клипове алармира Борислав Маринов в програмистката Фейбук група DevBG. Той написа, че без предупреждение са били изтрили всички клипове на сайта, качени от потребители. Според Маринов това съставлява 99% от съдържанието на Vbox7 от 2006 г. до началото на 2024 г.

"Запазени са само клипове от партньорските канали - със значка AVT, THE или PART. За един момент милиони видеа бяха изгубени. Има ли начин как да бъде направи петиция, да се организира подписка, да се напише общо писмо или каквото и да е, за да подтикнем НетИнфо да ги възстановят под някаква форма", пита той.

Борислав Маринов пише още, че "макар и позамрял" през последните години, Vbox7 е истински феномен, капсула на времето и неизменна част от българското интернет пространство. "Редно е да бъде съхранен", призовава той. 

OFFNews се свърза с пиар екипа на Нова Броудкастинг Груп, която е собственик на НетИнфо. Оттам потвърдиха новината.

"Действително, считано от 15.01.2024 г. всички клипове, които нямат значки и представляват user generated content, не са публично достъпни на платформата Vbox7.com. Същите не са изтрити като продължават да са достъпни за личен преглед и ползване от съответните потребители, които са ги качили в профилите на всеки от тях.

В съвременното почти изцяло дигитално общество поддържането на UGC уебсайт е все по-трудно с оглед множество претенции, касаещи авторството. В тази връзка, предприемането на конкретната стъпка е продиктувана от желанието ни съдържанието на сайта да бъде с изцяло уредени авторски права. Всеки потребител има възможност да се запознае с условията на Партньорската ни програма, като при заявка по нея екипът ни преценява дали съответният потребител отговаря на условията за монетизация или за получаване на значки AVT или THE (с оглед типа съдържание, което качва)."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!