Американски журналист заплашен от доживотна присъда в Мианмар

Мая Младенова 10 ноември 2021 в 10:04 1921 0

Снимка АФП/Семеен архив

Американски журналист, задържан от месеци в Мианмар, получи обвинения в тероризъм и подбудителство към бунт, предаде Франс прес, като се позова на адвоката на обвиняемия.

Ако обвиненията бъдат потвърдени в съда, Дани Фенстър може да получи доживотна присъда.

Фенстър е арестуван през май, когато трябвало да напусне страната. Повдигнати са му две обвинения по местния антитерористичен закон и по Наказателния кодекс. Максималното наказание по първото обвинение е доживотен затвор.

37-годишният журналист вече е подсъдим по обвинения в насърчаване на раздор с армията, за незаконно сдружаване и за нарушаване на закона за имиграцията.

Новите обвинения идват дни след като бившият американски дипломат и преговарящ при заложнически кризи Бил Ричардсън се срещна с ръководителя на хунтата Мин Аун Хлайн в столицата Найпидо.

По време на престоя си в ареста Фенстър е заболял от COVID-19, съобщи семейството му през август.

Мианмар се намира в нестабилна ситуация, след като през февруари тази година армията пое управлението и свали от власт правителството на Аун Сан Су Чи.

Според местна мониторингова група повече от 1200 души са били убити от силите за сигурност при репресиите срещу инакомислещите.

Пресата също е подложена на натиск, тъй като хунтата се опитва да затегне контрола върху информационния поток, като ограничава достъпа до интернет и отнема лицензите на местни медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews