Сринатата кована ограда на 100-годишната къща във Варна се оказа паметник на културата

Скандалът е на път да се превърне в национален

Нели Александрова 25 януари 2024 в 15:44 8874 3

Сградата на ул. Сливница

Снимка Нели Александрова

Сградата на ул. Сливница

В спешен порядък днес – 25 януари, Община Варна обяви, че сринатата в края на миналата година кована ограда на къщата паметник на културата също е... паметник на културата.

В двора на имота в петък през нощта на 19 януари бяха излети тонове бетон, които три дни по-късно пневматични къртачи започнаха да разбиват, защото проверка на строителните инспектори ден след това установи, че бетонът е изсипан в нарушение на нормите.

Разрушаването тече трети пореден ден.

Че и оградата на къщата е под защита и е недвижима културна собственост, се разбира от отговори на въпроси на писмо, изпратено от Община Варна до Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата (МК).

Писмото е второ подред. То е изпратено, след като на 19 януари в местната администрация са получени отговори от Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН), подписано от неизвестен към този момент чиновник.

В него на питанията на кмета Благомир Коцев за статута на съборената ограда пише, че тъй като тя е преустройвана на по-късен етап от къщата, която е от 1924 г., е загубила автентичния си вид и вече не е част от паметника на културата.

Отговорите били получени на 19 януари.

Още същият ден е излят и бетонът, каза зам.-кметът по правните въпроси във Варна Диан Иванов.

Заради това писмо, от Община Варна изпратили второ писмо, но този път до инспектората към МК, отговорите от което пристигнали в сряда – 24 януари.

Любопитното е, че от МК отхвърлят отговора, който бил изпратен от анонимния към този момент служител на НИНКН и получен във Варна.

От МК уведомяват още, че във ведомството е започнала вътрешна проверка кой точно служител е дал това становище – че оградата може да бъде разрушена, каза Коцев.

Така скандалът придоби национален характер, защото според писмото, получено от МК, след приключване на проверката от Инспектората на министерството спрямо действията на НИНКН, ще последват „санкции на всички виновни лица, изготвили предходните документи за строежа на бул. „Сливница"20, според които оградата и фонтанът не са културна ценност и могат да се събарят".

От Инспектората на МК пояснили още, че освен, че оградата, която беше срината, не само е част от паметника на културата и като такава се ползва от защита, тя също така е и запазена марка на арх. Стефан Венедект Попов.

Така те опровергават всички предишни разрешителни за строеж и промяна на имота на бул. „Сливница" 20 и ул. „Петко Каравелов" 1 във Варна, дадени от НИНКН и потвърждават автентичността на всички части на къщата – включително оградата и фонтана – като част от архитектурния ансамбъл със статут на културна ценност.

„Културният вандализъм" по отношение на сградите паметници на културата е проблем на цяла България. Ние, като официални представители на общината и като граждани, правим всичко възможно да съхраним културното си и архитектурно наследство. Има ли нарушения на закона, особено с паметници на културата, ще бъдем безкомпромисни, коментира още Благомир Коцев.

Има обрат и в официалното становище на Инспектората към Министерството на Културата по отношение на разрешителното за поставяне на преместваем обект – зимна градина в двора на къщата.

На 7 ноември 2022 г. МК съгласувало схема за преместваем обект, на 22 декември 2022 г. главният архитект на Община Варна също одобрява въпросната схема, стига се до издаване на разрешение за поставяне на преместваем обект и от тогавашния кмет на район "Одесос" на 23 март 2023 г.

На 4 януари тази година обаче – след демонтирането на оградата, инспектори на общината издали предписание за спиране на разрушаването ѝ, но и до този момент – 25 януари, заповедта за спиране демонтирането на оградата така и не е стигнала до собственика на обекта - известна верига ресторанти, каза Диан Иванов. По думите му, това е било направено умишлено.

В последното писмо от МК се посочва, че оградата е част на недвижимото културно наследство и обектът, който е приет преди време от МК, не отговаря на понятието преместваем обект.

От Инспектората са категорични още, че начинът на изграждането на „зимна градина" не може да представлява преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията.

Затова Община Варна ще започне пълно разследване на техническата документация на 100-годишната къща, за да се установят всички нередности. В момента оградата и шадраванът се съхраняват от собственика, по данни на Общината.

Сградата се превърна в емблематична и с начина, по който инвеститорите се отнесоха към нея, подчерта Диан Иванов.

Подготвили сме списък с предложения за обекти във Варна, които да бъдат припознати като паметници на културата, отделно сме поискали подробен списък на всички настоящи недвижими архитектурни наследства в общината, каза Коцев.

Ще се търси диалог със собствениците на стари сгради - културни паметници – да се организира поддръжката на фасадите. Ще се мисли и за Фонд за събиране на средства за реставрация на старите къщи, а ако не се предприемат действия по закон от страна на собствениците, ще се налагат и глоби за опасните и неподдържани фасади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

vgeorgiev

26.01 2024 в 00:55

Следя с интерес случващото се. Мисля че Варна най-накрая попадна в правилни ръце- г-н Благомир Коцев. И разбира се, заради проактивното движение на някой Варненци… Дано възстановят разрушеното, макар че няма да е със същия дух и стойност, но крайно време е да се глобяват солидно такива тарикати и дано пробият и разберат кой платен анонимник от НИНКН се е разпореждал на своеволия. И така всички по веригата докато се стигне до бившия руски ваТенски кмет Потник. Затвор за тези предатели и руски подлоги.

870

2

Constanza

25.01 2024 в 21:08

KREATOR, как така не е крив - ако не греша, и даването, и получаването на подкуп е престъпление.

1000

1

KREATOR

25.01 2024 в 20:11

В случая по интересното е дали ще пернат някой през "смазаните ръчички"....инвеститора не е крив , че му е подадена баница за стотинки...попитал и станало !
 
X

Да помогнем на украинските деца!