Съдят Led Zeppelin за кражба на Стълба към небето

Владимир Йончев 19 май 2014 в 20:26 11376 14

Легендарните Лед Цепелин ще трябва да се явят на дело за плагиатство на най-великата си песен "Стълба към небето".

То ще бъде заведено от басиста на отдавна забравената група Spirit Марк Андес (Mark Andes), съобщава сайтът WeRock.bg.

Андес твърди, че най-известната песен ба Led Zeppelin е открадната от инструменталa Taurus, създаден през 1968 г.

По това време Лед Цепелин са подгряваща група на "Спирит" на тяхното американско турне.

Претенциите на "Спирит" към Stairway to Heaven са от години, но за пръв път завеждат съдебно дело. Марк Андес ще настоява съдът да забрани "Стълба към небето" да бъде включена в новите издания на старите албуми на Цепелин, ако на "Спирит" не бъдат отчислени хонорари за частично съавторство.

Самата Taurus не е писана от Андес, а от Ренди Калифорния и на концертите често е използвана като интродукция на друга песен на "Спирит", която Цепелин също са свирили в най-ранните си години.

Spirit 1968: Taurus

Самата Taurus обаче също е със спорна автентичност. Тя поразително напомня Cry Me a River на Дейви Греъм (Davey Graham) от 1959 г.

Дейви Греъм е най-влиятелната фигура в движението British Folk Revival и е учител и идол на почти всички английски китаристи от края на 60-те и началото на 70-те. А дали Stairway to Heaven напомня повече Дейви Греъм, отколкото Спирит, преценете сами:

Led Zeppelin не за пръв път влизат в спор за авторството на песните си. В интернет от години тече кампания, която се опитва да ги изкара плагиати, а клиповете по темата вероятно са най-"нехаресваните" в YouTube.

От една страна съвпаденията в много от песните са поразителни. От друга Led Zeppelin никога не са оспорвали огромното влияние, което имат върху тях старите американски блус-музиканти и първото поколение на т.нар British Folk Revival, но винаги са подчертавали, че в тяхно изпълнение песните звучат коренно различно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика