Рекордният брой награди BRIT е триумф за 25-годишната певица Рей

Песните са за проблемите й с наркотици, сексуално насилие, несигурност

OFFNews 08 март 2024 в 14:00 1420 0

Рей на наградите BRIT 2024

Снимка Getty images

Рей на наградите BRIT 2024

Певицата Рей спечели рекордните шест награди BRIT, сред които за най-добра песен за Escapism, най-добър британски албум за My 21st Century Blues и най-добър изпълнител.

Рей, която е на 25 години, се изявява от 15-годишна, на 17 подписва договор за четири албума с „Полидор“, но така и не успява да издаде албум със звукозаписната компания, припомня британската преса. Тя пише песни за звезди като Чарли Ек Си Екс, Литъл Микс, Джон Леджънд и Бионсе, пее с други изпълнители, но соловата й кариера не напредва. През 2021 г. Рей в серия от туитове разкрива конфликта си с „Полидор“ и обяснява, че задържат кариерата й, като не й разрешават да издаде албум, нито песни в стил, който предпочита.

След разкритията „Полидор“ постига споразумение с Рей и я освобождава от ангажиментите й. Това е пример за други музиканти.

Рей издава дебютния си албум My 21st Century Blues през февруари 2023 г. Той заема второ място в британската класация, а сингълът Escapism - първо. Песните са за проблемите й с наркотици, сексуално насилие, несигурност. Отзивите за албума са отлични. „My 21st Century Blues е истинско събитие и завладява с една фантастична песен след друга“, пише в. „Гардиън“. „Някъде между рейв клуб, електро, аренби, блусарски джаз и соул, Рей оформя свое собствено пространство и макар това да е познат коктейл, тя го владее изцяло“, описва стила й в. „Дейли телеграф“, като я нарежда до Бионсе и Сиза. „Ню мюзикъл експрес“ нарича гласа й „разкошен“.

С My 21st Century Blues Рей е номинирана за награда „Мъркюри“ за британски албум, а с Escapism печели наградата „Айвър Новело“, която е за композитори и автори на песни. На наградите БРИТ тя се наложи за най-добър албум над Литъл Симз, „Блър“, Джей Хюс и „Янг фадърс“. Рей спечели също награда БРИТ за най-добър автор на песни, най-добър нов изпълнител, най-добър аренби изпълнител.

Рей израства в музикално семейство. Баща й е музикален директор в местната църква в Тутинг, където тя и майка й пеят в госпъл хора. Майка й е от ганайско-швейцарски произход, а баща й е англичанин. „Като британка с ганайско-швейцарски произход израснах с толкова много различни култури. Като изпълнител се чувствах свързана с госпъл, соул, джаз и аренби“, казва тя пред сп. „Вог“. Рей има три по-малки сестри, две от които също са музикантки.

Графикът на Рей вече е натоварен. Тя продължава турнето си в Южна и Северна Америка, и Европа. Ще участва във фестивалите Коачела в Калифорния, в Сао Пауло и Рио де Жанейро, Сигет в Унгария, в Букурещ, Умбрия, Хелзинки, Цюрих, Рединг, Лийдс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!