Премиерът на Бавария с благодарствено писмо към Софийската опера

OFFNews 07 септември 2015 в 19:11 2922 0

Хорст Зеехофер.

Министър–председателят на Бавария Хорст Зеехофер изпрати благодарствено писмо на Софийската опера и балет по повод предстоящия им концерт в подножието на замъка Нойшванщайн във Фюсен на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ на Рихард Вагнер.

Представяме ви писмото без редакторска намеса:

"Пръстенът" е една от най-завладяващите творби в историята на музиката. Рихард Вагнер е създал с него оперен цикъл, който предизвиква режисьори, певци и диригенти да търсят все по-нови трактовки и вълнува публиката. Но докато още приживе Вагнер е поляризирал публиката с изкуството си и е разпалвал горещи дебати, той днес е смятан безспорно за един от най-големите оперни композитори в нашата история.

Много се радвам, че Софийската национална опера ще представи изцяло тази мощна творба в Бавария. Фестивалният театър във Фюсен е добра сцена за това, та нали оттук тръгва една духовна свързваща линия с творбата на Вагнер. За своите великолепни оперни светове той намерил в лицето на крал Лудвиг II пламенен почитател и поддръжник – същият Лудвиг, който в замъка Нойшванщайн близо до Фюсен и във фестивалния театър видимо осъществил архитектурна визия, която в много отношения се доближава до фантастичния сценичен свят, който Вагнер изобразява в своите опери.

Софийската национална опера подчертава с изпълнението на комплектния Пръстен в родината на Рихард Вагнер своите международни претенции и артистичната си класа. Постановката е придала на творбата допълнителни интересни аспекти и е поставила силен акцент в историята на трактовките на Пръстена. Убеден съм, че изпълнението на пълния цикъл на Пръстена ще въодушеви и публиката във Фюсен.

Представянето на цикъла на Пръстена във Фюсен от Софийската национална опера е не само изключително художествено събитие, но и ценен принос към европейското разбирателство под знака на музиката. Благодаря на всички участници и спонсори за тяхната ангажираност и желая на публиката незабравимо преживяване с Вагнер.

Хорст Зеехофер
Министър – председател на Бавария

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!