Софийската опера с концерт в подножието на замъка Нойшванщайн

ОFFNews 20 август 2015 в 19:27 4521 0

Снимка Wikimedia

Замакът Нойшванщайн.

Софийската опера започва своето международно турне в Словения, Германия и Япония от септември.

На 4 септември операта гостува в Словения в рамките на "Дните на София" в Любляна с „Тристан и Изолда“ от Р. Вагнер. След това изпълнителите ни ще бъдат във Фюсен, Германия, от 12 до 17 септември, където ще представят грандиозните спектакли от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, отново по Вагнер.

От 5-22 октомври Софийската опера е на турне в Япония с постановките „Княз Игор“ от Бородин и „Турандот“ от Пучини.

Най-любопитно обаче ще бъде гостуването именно във Фюсен, където за пръв път ще бъде изпълнена Вагнерова опера, близо до езерото Форгензее, в подножието на прочутия замък Нойшванщайн, построен по вдъхновение именно от оперите на Вагнер.

Замъкът Нойшванщайн ("Нова лебедова скала") е един от най-известните замъци в Германия, посещаван годишно от милион и двеста хиляди души, послужил за емблема на анимационното студио на Уолт Дисни.

Тронната зала в замъка.

Вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер, баварският владетел Лудвиг II, наричан още Безумния, започва през 1869 г. строеж на „замък на мечтите“, но никога не го завършва. Строежът му продължава 17 години по проект на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в автентичен стил на старите германски рицарски крепости и е едва частично завършен преди смъртта на краля през 1886 г. Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер - „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др.

Емблематичен за замъка е образът на лебеда (любима птица на краля), който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

Замъкът Нойшванщайн.

Главните стаи в замъка Нойшванщайн са декорирани предимно със сцени от германския фолклор, на който се базират произведенията на Рихард Вагнер.

Припомняме ви, че Софийската опера постави за първи път на Балканите цялата тетралогия през 2013 г., с което привлече вниманието на вагнерианците от цял свят, които дойдоха както тогава, така и през 2015 г., за да се насладят на представленията, чието поставяне оцениха изключително високо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика