И потомка на Софроний Врачански е бранила Димитров от нацистите

ОFFNews 13 юни 2016 в 17:37 6182 12

През 1933 г. митингите в защита на Георги Димитров и останалите обвинени в подпалвачеството на Райхстага в Германия събират хиляди по площадите в Париж. Най-пламенна в речите си от трибуната е графиня Анна дьо Ноай, известна поетеса, приятелка на Сара Бернар и Чарли Чаплин, а също и изключителна красавица, увековечена в скулптурите на Роден. Във вените й тече гръцка, румънска и българска кръв – тя е праправнучка на Софроний Врачански.

Заедно с Ромен Ролан, Анри Барбюс и други френски интелектуалци Анна громи националсоциалистите и раздава на публиката книжки с „Песен за Димитров“ на композитора Пол Арма, изпълнявана от работническия хор „Сините блузи“. Но докато за ролята на Ромен Ролан и Анри Барбюс в битката срещу скалъпения Лайпцигски процес у нас пише и в учебниците, Анна дьо Ноай дълго остава неизвестна на широката публика. И това е една от причините сега да можем да четем за нея в „Прогонените гении на България“ /“Книгомания“/.

В новата си книга журналистът Венелин Митев осветява подробности от живота на 28 талантливи учени, изобретатели, художници, музиканти, успели да се наложат зад граница. Сред героите в нея са първият български авиатор Асен Йорданов, пробил в Америка, изобретателят на дигиталния ръчен часовник Петър Петров, номинираният за Нобелова награда ендокринолог Самуил Рефетов. И дори за популярни вече имена като Давид Перец, Жорж Папазов, Борис Христов или Елена Николай авторът се е постарал да намери неизвестни факти или интересен ракурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

14.06 2016 в 10:23

"Таман се бях навил да се пробвам в чужбината"

Не се прави на луд бе, емигрантски комик....

8359

11

ОФчар

14.06 2016 в 08:42

Шимелът, ако има жена, то тя го оправя със страпоня...
Ако няма - сам с бътплъга - вътре, целия, сух!

12347

10

ЗахариЯт

14.06 2016 в 01:52

Миячи на чинии, сервитьори, кол център, поддръжка, музеи… ехехеее, то не остана бе, смешник (че комедиант звучи незаслужено някак). Ти де що фронт има покри, бе любезни, то и космонавт да бях пак щях да съм лузър.
Таман се бях навил да се пробвам в чужбината и ти ме сломи с твойте метафори – е не може всички да сме шефчета на пищни надуваеми секретарки като тебе, някой трябва да работи – кажи сега какво остана, че хем да не слугуваме, хем да се върти някой лев, прощавай – лира.
Впрочем, като отвориш за две минути прозореца да се проветри бърлогата, докато мамчето ти дроби попара (щото жена да си завъртял не вярвам) и вдигнеш мазни пръсти от клавиатурата да погледнеш навън, нали си даваш сметка, че в реалния живот не важиш, там рейтинговата система е друга.
И пази мамчето, че да го ползваш по-дълго! Хвърляй боклука, прескочи да платиш тока, водата… амаха хайлазин с хайлазите!

77927

8

El Commandante

14.06 2016 в 00:59

Миячи на чинии е метафора, галфон,дали мие чинии, сервира,работи в кол център, поддръжка или дори куратор в музей-все е слуга...

10499

7

Арго

14.06 2016 в 00:52

Миячи на чинии...е това само тъпо комунде може да го измисли:)))
Комундето си седи в панелката, гледа жена си, как мие чинии в отрупаната мивка с гъбата и си мисли, че навсякъде е като в тях....:)))))

77927

6

El Commandante

14.06 2016 в 00:51

"Светлата българска действителност, наситена с доброжелатели и хора на действието и духа като тебе, създаваща благоприятна среда на сътрудничество и предприемчивост, предполагам?"

Аз пак да повторя-лузър тук, лузър там.
Такива като тебе са направени да се пускат по линията на най-малкото съпротивление и немат акъл и/или топки да оцелеят тука.
Не ми дреме всъщност, въпроса е да си щастлив, само не се обаждай много много кво требва да се случва тука.

12347

5

ЗахариЯт

13.06 2016 в 21:39

"тея хора кой ги гони СЕГА" ли?
Светлата българска действителност, наситена с доброжелатели и хора на действието и духа като тебе, създаваща благоприятна среда на сътрудничество и предприемчивост, предполагам?
Що се впрягаш толкова, казах ти вече, не всички хора, било в България, било в чужбина работят каквото и твоите хора в Англия. А миенето на чинии, считам, е по-достоен труд от платеното тролене, ако и по-зле платен.
Виждаш, че съм любезен, впрочем, че след онзи деншната ви мацаница с полковника сигурно още ближеш рани. Хайде, със здраве.

77927

3

El Commandante

13.06 2016 в 20:25

Захарие, за тебе никой не говори, за миячи на чинии никой не съжалява че са напуснали страната, ти и в България и в Лондон си се същия лузър.

По темата: Не знам кво е било 33та, но от 89та насам към 2 милиона са напуснали България.
Тех кой ги прогони?
Сека година от България изчезва по един областен град, тея хора кой ги гони СЕГА?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки