Депутати към Рашидов: Защо има паметници и музеи, които величаят комунисти?

OFFNews 01 юни 2016 в 19:00 5537 50

Мартин Димитров и Петър Славов.

Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, както и Методи Андреев от ГЕРБ внесоха днес въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов.

„На какво основание Министерство на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на бивши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна и насочена срещу собствения им народ със закон?“, питат тримата депутати.

Въпросът на Димитров, Славов и Андреев е свързан с посещението на новото ръководство на БСП в къщата-музей на Тодор Живков в Правец, където социалистите отдадоха почит на комунистическия ръководител.

„Съгласно закона Министерство на културата определя реда, по който се създават музеи и експозиции. Същевременно с приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, дейността на БКП и нейните ръководни дейци е обявена за престъпна“, пишат в своя въпрос тримата депутати.

Според народните представители "решението на Министерство на културата да допуска величаене на лица като Тодор Живков и Георги Димитров в музейни комплекси буди недоумение."

В началото на годината тримата депутати внесоха предложение за законови промени. С тях те настояват на паметниците на комунистическия режим да бъдат поставени табели, които да отбелязват изрично, че 38-мото Народното събрание е обявило режима от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. за престъпен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

49

Red or Dead

04.06 2016 в 12:36

Ама аз чак сега забелязвам, че ти си ни джеластриш наред...направо си караш на автоматична с АК 74.....

Не мога да разбера защо сурвакаш и..ЕЛ......айде мен и Професора разбирам, ама ЕЛ гледам дори и те защитава, ти определено имаш проблем с този пусти...РЕЙТИНГ...еййй Богу....аз отивам да си посипя главата.....под душа....бахти релето...

63994

48

Red or Dead

04.06 2016 в 12:31

ОПсссс...искрени извинения, чесън, ама още не ми е отлепнало релето.:)))

Чукнах ти без да искам...(-) на 1 ят....споко ще има реванш;)

63994

47

Red or Dead

04.06 2016 в 12:28

ХАХАХАХАХААА.....чесън,ах как добре звучи думата...НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.....:))))

Шейм он ми.....ама верно, бе как може да ...пишем коментари...и на всичко отгоре и да си....ХАРЕСВАМЕ туй що пишем.....тва верно е необяснимо......както и да е....наше дело правое.....и так дале....ама това в 6 часа сутринта да пишеш, и то грамотно, не понимаю...

Чесън, само заради труда и усилието дето си положил в 6 часа сутринта в САБАТ си заслужи наштИ скромни аплаузи придружени с...+ та:)))

63994

43

Red or Dead

03.06 2016 в 18:18

Дори и в този момент има аналогични проблеми, но поне не са постоянно и имаш възможност да коментираш.
Аз отдавна съм забелязал, че сайта по принцип е лабилен на моменти, но си мислех, че домейна им е някъде другаде, не знам, но определено от няколко дни проблема е очеваден...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки