Душан Ханак: Чехословашката нова вълна бе мечта да кажем истината (снимки)

Калоян Константинов 28 февруари 2014 в 23:14 4003 0

Душан Ханак преди да му връчат Наградата на София.
Душан Ханак преди да му връчат Наградата на София.

Чехословашката нова вълна бе една мечта да кажем истината, заяви днес словашкият режисьор Душан Ханак в Дома на киното.

Той беше там, за да получи Наградата на София и да представи своя игрален дебют, забранен в Чехословакия веднага след заснемането му през 1969 г. - „322”.

На връчването на наградата на Ханак присъстваха посланикът на Словакия в България - Мариан Якубоци, заместник кметът на София Тодор Чобанов, директорът на София Филм Фест Стефан Китанов и др.

Режисьорът благодари за указаното уважение и произнесе няколко думи пред публиката:

"Винаги съм искал поне някой от моите филми да се обърне към зрителите и след много години. Може би успявам именно с този филм поне да доближа тази мечта.

Когато филмът се прожектираше в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк или в музея на Линкълн, зрителите ме питаха защо всъщност лентата е била забранена. И аз не можах да обясня това на американските зрители. Мисля, че с нашия общ опит, който имаме, може би Вие повече ще разберете защо функционерите не искаха да се показва този филм.

И аз много уважавам това, че ръководството на фестивала се спря на него.

До 1969 г. ние живеехме в Чехословакия по същия начин, по който смятам, че сте живяли и Вие. След това обществото започна по някакъв нежелан начин да се либерализира.

Имаше една международна конференция за писателя Франц Кафка, който е живял и творил в Прага. И през 1963 г. се каза, че всъщност това не е бил никакъв агент на империализма, а просто е бил човекът, който е описвал един доста явно променящ се свят. И след 62-63 г. започнаха да се създават филмите на Чехословашката нова вълна.

Става дума за автори и режисьори, които по онова време са били 7-8 до 10 години по-големи от мен. Аз по време на тези наши 5-6 свободни години снимах документален филм. И през 1969 г. можах да заснема „322“.

Това, което ни обединява всичките кинодейци – не само режисьори, но всичките, които принадлежат към Чехословашката нова вълна, това просто беше една мечта да кажем истината.

Функционерите просто грешаха, не ставаше дума за политически филм. Ставаше дума за съдбите на хората, които са живели в такива обществени условия, за които не беше разрешено да се казва истината. Затова смятам, че Чехословашката нова вълна остави след себе си следа и благодарение на такива хора, които са тук заедно с мен на подиума, тя не е забравена."

„322” е дълбоко психологическа и екзистенциална драма не само за болестта на отделния индивид, а и на цялото общество.

Йозеф Лауко е готвач на средна възраст, болен от рак в последен стадий. Той живее с капризната си бивша съпруга.

Докато мъчително чака прогнозата за болестта си, Лауко преосмисля живота си, пита се дали е живял достатъчно пълноценно и доколко е бил истински във взаимоотношенията с хората около себе си.

Един ден получава обаждане от болницата, откъдето му съобщават, че имат свободно легло. Лауко осъзнава, че краят му е близо, но с това започва все по-ясно да си дава сметка и какво представлява животът на другите.

Филмите от програмата „Чехословашка нова вълна. 1969. Забранените филми” се показват с ВХОД СВОБОДЕН за ученици, студенти и пенсионери в Дома на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!