Аплодисменти за Меглена Караламбова на откриването на фестивала Златна роза

Искра Ангелова 21 септември 2023 в 13:18 1687 0

Снимка "Златна роза"

"Златна роза"

"В предстоящите осем дни Варна ще е кино", обяви при откриването на 41-вия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ директорът на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров. Сред най-вълнуващите моменти на церемонията бе изразяването на почит към актрисата Меглена Караламбова, която присъства в залата на Фестивалния и конгресен център. Тя получи цветя от директора и много аплодисменти от станалата на крака публика. Нейният образ от ролята й във филма „Татул“ краси плаката на 41-вото издание на „Златна роза“. Организаторите я изненадаха с видео монтаж от ленти с нейно участие като „Осмият“, „Бяла магия“, „На границата“, „Сбогом, мамо“, „Църква за вълци“, „Чичо Коледа“.

"Близо 60 игрални филма и сериали ще се срещнат със своята публика във Варна", каза още Тодоров на откриването. В конкурсната програма ще се борят 12 пълнометражни и 25 късометражни заглавия, голяма част от тях дебютни и е повод за гордост, че се дава платформа на толкова млади автори да покажат своята работа и да премерят сили, допълни директорът.

За първи път на „Златна роза“ има и състезание за телевизионни сериали като формат, който също е обект на държавно подпомагане чрез НФЦ, отбеляза артистичният директор на фестивала Александър Донев. Той представи на публиката членовете на журитата, които ще оценяват пълнометражното и късометражното кино, както и младежкото жури.

От името на Община Варна на откриването присъства заместник-кметът Ралица Герасимова, която подчерта, че такъв дългогодишен фестивал е демонстрация за силата на родното кино и обичта на варненската публика. Златната роза формира цяла градина за своите 41 издания и с послание за растеж желая успех на българските кинематографи, допълни тя.

Фестивалът „Златна роза“ стартира с документалния филм „Последният гларус“ на Тонислав Христов. Режисьорът ще гостува на форума и със своя игрален филм „Добрият шофьор“, който е в конкурсната програма. По думите на Александър Донев изборът на заглавието, даващо старт на фестивала, е продиктувано от схващането на организаторите, че съвременното документално кино заслужава много по-голямо внимание, защото не отстъпва на игралното като професионализъм и емоционално въздействие с ярка режисьорска позиция и герои. Освен това темата на филма е свързана с Варна, добави той. Заглавието е сред много награждаваните български творби, като последното признание е за оператора Орлин Руевски от престижния фестивал Камера имаж в Полша, съобщи Донев.

„Златна роза“ продължава до 28 септември, когато е награждаването. В програмата са предвидени освен прожекции още и дискусии, представяния на книги и лекции. Ще бъдат отбелязани годишнини на актрисите Мария Статулова и Меглена Караламбова, както и 100 години от рождението на Апостол Карамитев и на Петър Слабаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика