7 неща, които не знаем за Климт, роден днес

OFFNews 14 юли 2022 в 12:17 3679 0

Густав Климт

Снимка Репродукция

Може би най-известната картина на Климт е всъщност квадратна

Густав Климт (14 юли 1862 г., Зислейтания, Австрийска империя или Виена, Виена) – австрийски художник и декоратор, един от най-изтъкнатите представители на виенския ар нуво.

Един от най-популярните художници на всички времена, Густав Климт, е добре известен с някои неща (злато, злато и още злато), но много интересни и леко скандални детайли от биографията му често остават на заден план. Ето седем изненади (ако не и направо скелети), които се крият в гардероба му... със златни листа, разбира се.

 

Целувката, Густав Климт, 1907 г., маслени бои върху платно

#7 - Пейзажите

Климт е известен и обичан с изображенията си на жени, но всъщност в творчеството му е имало доста пейзажи. Това е единственият жанр освен фигуралната живопис, който го е привличал. Всяка година той пътува до езерото Атер в Горна Австрия и рисува много от пейзажите си в тези околности. Местните жители на района, поразени от неговата съсредоточеност, го наричат Waldschrat или "горски демон".

Много историци на изкуството обясняват плоскостта на пейзажите му с използването на телескоп, с който той е наблюдавал композицията си отдалеч.


Слънчогледът от Густав Климт

#6 - Той поставя началото на две движения в изкуството

Голямо постижение е името ви да е свързано със създаването на едно художествено движение, а какво остава - на две? Браво, Густав!

Първото движение е "Дружеството на художниците" и то е успешно. Участващите в него художници получават поръчки и обществено внимание. Второто, Виенският сецесион, носи на Климт още по-голямо признание и творческа свобода. Това е и движението, което е най-тясно свързано със символизма, с който Климт е най-известен.

Сецесионът също така прави много, за да може младите художници да се откъснат от игото на академичната живопис и да обхванат всички жанрове на изкуството. Освен това във Виена пристигат известни художници от цял свят, което превръща града в международен център на изкуството. Отново: "Браво, Густав!"


На езерото Аттер, Густав Климт

#5 - Не се интересува от себе си

Климт никога не е създал нито един автопортрет. Това е особено необичайно за художник, който се е интересувал от рисуване на фигури и живопис, какъвто е Климт.

Сигурно много са го разпитвали за тази забележима липса, защото в крайна сметка той написва цяло есе по темата, озаглавено "Коментар на несъществуващ автопортрет".

В него той пише: "Никога не съм рисувал автопортрет. Аз самият не се интересувам толкова от себе си като обект за рисуване, колкото от други хора, най-вече от жените. ... В мен няма нищо специално. Аз съм художник, който рисува ден след ден, от сутрин до вечер... Който иска да разбере нещо за мен... трябва да разгледа внимателно картините ми."

#4 - Не се вълнува от светския живот

Човек би предположил, че целият блясък на картините на Климт ще се превърне и в също толкова луксозен личен живот, в който той се смесва с висшето общество на Виена и се възползва от статута си на знаменитост.

Нищо не би могло да бъде по-далеч от истината. Климт е бил домошар и е прекарвал дните си, работейки вкъщи върху творбите си, облечен в характерния си дълъг, развяващ се кафтан, сандали и очевидно (не питайте защо това е толкова добре известен художествено-исторически факт) без бельо. Той не се забавлявал по кафенетата като другите художници от онова време. Освен това си бил извоювал положение, в което с изградената си репутация можел да накара покровителите и меценатите си да идват при него на крака.

Медицина от Густав Климт. Тази снимка е един от малкото документи, останали от проекта за стенопис във Виенския университет, който Климт така и не завършва. В крайна сметка творбите са унищожени от отстъпващите нацисти през май 1945 г., когато те опожаряват замъка, в който се намират картините.


#3 - Голям любовник

Въпреки че винаги успява да избегне публичен скандал, Климт е бил голям и хазартен любовник. Нещо като Дон Жуан и Ромео, взети заедно. Бил е изключително сексуално активен, никога не се е женил и се говори, че е спал с всяка жена, която е нарисувал. Въпреки многобройните афери с моделите си, той твърди, че любовта на живота му е най-малката сестра на неговата снаха, модната дизайнерка Емили Фльоге. Фльоге е предполагаемата муза на шедьовъра на Климт "Целувката".

Говори се също, че Климт е баща на не по-малко от 14 деца, въпреки че публично признава само четири от тях.

Изкуството определено имитира живота, поне при Климт. Неговите сюжети и композиции често са силно еротични, със сексуална тематика и жени в чувствени пози, които са били доста радикални за времето си. Ето и пример - планира се да се нарисува стенопис във Виенския университет, но темата на Климт се оказва твърде скандална за публиката и творбите му, които са обявени за "порнография" и показват "перверзен излишък", така и не са завършени. В крайна сметка картините са унищожени от пожари, организирани от нацистите през май 1945 г.

#2 - Mащабен шедьовър

Често забравяме, че "Целувката" на Климт е огромно произведение и не е правоъгълник. Тя е идеално квадратна и е широка и висока точно 180 см. Това на практика е шест метра в диаметър!

Портрет на Адел Блох-Бауер I от Густав Климт

#1 - Златен период, който е точно такъв

Климт е най-известен със златистото сияние на много от известните си картини. Но златният му период всъщност настъпва в средата на кариерата му.

Преди това той рисува предимно с маслени бои и прави много мащабни стенописи. С боравенето със златни листове се запознава благодарение на баща си, който е гравьор. Именно той обучава сина си как да използва деликатния материал.

Двете творби, които се свързват най-тясно със златния период на Климт, са "Целувката" и "Портрет на Адел Блох-Бауер I".

*В материала са използвани текстове от чуждия печат.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews