Атанас Чернев пред Nostrabet: Ботев стана по-силен, атакуваме третото място

Nostrabet.com 10 февруари 2022 в 11:04 1090 0

Пловдивският Ботев винаги е създавал футболисти, които стигат и до националните отбори. Поредният такъв е Атанас Чернев. Талантлив централен защитник, който през миналата година се наложи в младежкия национален тим.

В интервю за Nostrabet БГ 19-годишният играч говори за доброто настояще на своя Ботев, докъде очаква да стигне напролет и какво би искал да постигне с родния си клуб.

Наско, играхте редовно в зимните контроли на Ботев. Как се чувства един млад играч сред толкова опитни и добри футболисти?

Радвам се, колективът в отбора е на високо ниво. Всички се опитват да ми помагат, всеки ми дава по нещо от себе си и това задължава винаги да давам най-доброто.

Как виждате конкуренцията на Вашия пост?

Бих казал, че е убийствена, което обаче е хубаво, тъй като един млад футболист се развива най-добре в конкурентна среда.

Какво изисква от Вас треньорът?

Изисква сигурност, иска да се уча от всяка една моя грешка и във всяка една тренировка и мач да давам сто процента от себе си.

Готов ли сте да се възползвате от Вашия шанс, ако го получите напролет?

Аз не мога да кажа кога ще се случи това. Важното е да съм търпелив. Иначе е нормално всеки млад играч да иска да играе, така че аз очаквам своя шанс, работя и давам всичко от себе си, за да може, когато треньорът прецени, да ме използва, да съм готов да оправдая очакванията.

Какво помните от първия си мач за Ботев?

Беше през декември 2020-а срещу Лудогорец в Разград. Клубът минаваше през тежък период, тъй като нямаше още собственик, а имахме и кадрови проблеми. Аз играх стабилно, изпитах голяма емоция от това, че са ми гласували доверие да играя за моя роден клуб и винаги ще бъда благодарен.

Наско, в първите си футболни години сте били нападател. Защо Ви смениха позицията?

Като дете и юноша всеки играе на различни постове, докато му намерят точния. При мен се получи, когато бях на 15. Аз бях слаб физически и по-късно се развих. Отначало не бях в полезрението на треньорите, забелязаха ме по-късно, тъй като никога не съм блестял като малък. Може и да имам талант, но всичко постигам с повече работа.

Виждате ли се с друг екип у нас?

В България не бих играл за друг отбор освен моя любим Ботев.

Кои ще са козовете на Ботев за успешна пролет?

Силните и универсални играчи, дълбочината на състава и равностойната пейка. Мисля, че Тодор Неделев и Маркиньос ще се открояват в първенството. В защита също имаме лидери като Супрайн и Виктор Генев, в средата на терена са Рабей и Дилан Мертенс, а новите Брахими и Лъчо Балтанов са доказани имена и бързо се интегрираха към състава. Да не изреждам още.

Искате да кажете, че които и да са на терена, Ботев ще играе по един и същи начин, тъй като разполага с голямо качество?

Това е така и се дължи на поливалентните ни изпълнители. Вижте например един Па Конате. Той е ляв халф-бек, но вече реши много мачове. Ботев в момента разполага с добри играчи за два състава и вътрешна конкуренция за всеки един пост.

Какъв Ботев иска да вижда Валентич?

Отбор, който обича да играе с топката и да е доминиращ. Ботев винаги е изповядвал красив и атакуващ футбол през годините и поколенията се стремят да пазят традициите.

Кои ще са ви конкуренти за Топ 4?

Черно море се очертава като най-големия, Локомотив (Пловдив), Левски, Славия – също. Лично за мен и Берое не бива да се подценява, въпреки проблемите. Нашата цел минимум ще бъде да задържим четвъртото място.

Четвъртото обаче може да не е достатъчно за класиране в Европа?

Именно заради това ще се стремим и към третото. Уважавам нашите опоненти, но смятам, че в спортно-техническо отношение Ботев се нарежда веднага след Лудогорец и ЦСКА. Нашият отбор се стикова, дойдоха и нови попълнения, и ще ставаме по-силни и по-силни.

Какви са амбициите Ви с младежкия национален отбор?

Досега играх там с 2-3 години по-големи от мен, но през лятото идва моят набор 2002. Целта ми е постоянно да показвам, че заслужавам да съм част от този перспективен тим.

Има ли младежи, които може да помогнат за по-успешно бъдеще на А националния отбор?

Има момчетата, които са с безспорни качества и ще направят кариери във футбола. Аз не се съмнявам, че един ден не само ще са достойни попълнения на мъжкия държавен тим, но ще бъдат и основна част от неговите успехи. Сега за младежите е най-важно в движение да коригираме някои неща и да се подобряваме, тъй като паузите са малки и нямаме много време да тренираме заедно.

Докъде се простират мечтите Ви във футбола?

В краткосрочен план да заиграя в Ботев и да направя силни сезони. След това искам и да поиграя навън, ако може във водещо първенство. Разбира се, мечтая и за националния отбор, тъй като с тази фланелка всеки футболист играе за един цял народ.

Какво бихте казали на публиката на Ботев?

Тя е най-вярната и най-великата в България. Убеден съм, че феновете ще продължават да ни подкрепят и винаги ще бъдат зад нас, и им пожелавам колкото се може по-скоро заедно да се завърнем в дома си.

Какво е за Вас „Колежа“?

Свято място за Ботев и терен, на който са творили знаменити ботевисти в исторически мачове. Като дете съм гонил топките там, сега нямам търпение да играя на „Колежа“, защо не и в европейски мачове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки