Христина Вучева: Активното ангажиране с устойчивост и корпоративна социална отговорност може да подобри имиджа на бранда

OFFNews 15 февруари 2024 в 11:45 2442 0

Христина Вучева

Снимка Рекламна академия

Христина Вучева

Христина Вучева e маркетинг директор на „Девин“ ЕАД и има над 15-годишен опит в маркетингови отдели вкл. и на управленски позиции в „Нестле България“ и „Карлсберг България“.

Как трябва да подходи един бранд към комуникацията си, за да се отличи в пазарния сегмент?

За да се отличи, един бранд трябва да има стратегия за комуникация, която е уникална, автентична и привлича вниманието на целевата аудитория. Имам някои препоръки за подход към комуникацията. Маркетинг специалистите трябва да разберет коя е целевата аудитория - техните предпочитания, нужди, стил на живот и ценности. Съобразно това знание трябва да се адаптира комуникацията на бранда, за да ги ангажира и за да се свърже с тях по емоционален или рационален начин в зависимост от контекста. Всеки бранд трябва да има своя уникалност (USP): какво прави бранда уникален и различен от конкуренцията. Това може да се използва като основна точка в комуникация, за да се отличи брандът на пазара. Всеки успешен бранд трябва да бъде изграден със силен и консистентен имидж, който да отразява неговите ценности, мисия и обещания. Комуникацията е в съответствие с този имидж във всички канали. Препоръчително е да се ползват новаторски подходи и технологии за комуникация, които да привличат вниманието на аудиторията и да направят бранда различим от конкурентите. Взаимодействието с целевата аудитория става чрез социалните медии, събития, конкурси или други креативни методи. Основата на работата на всеки бранд мениджър е анализът и обратната връзка за измерване на ефективността на комуникацията и адаптиране спрямо нуждите и предпочитанията на аудиторията.

Устойчивостта и корпоративната социална отговорност се превърнаха в неизменна част от комуникацията на много брандове. Ще очаквате ли като жури в 11-ото издание на „Рекламна академия“ да видите такива послания в студентските проекти?

Да, очаквам да видя такива послания. Устойчивостта и корпоративната социална отговорност са важни аспекти на съвременния пазар и се очаква да бъдат отразени и в рекламните кампании. Включването на тези теми в студентските проекти показва не само разбирането на актуалните тенденции в индустрията, но и ангажираността на бъдещите професионалисти със социалните и екологични въпроси. Активното ангажиране с устойчивост и корпоративна социална отговорност може да подобри имиджа на бранда, като го представи като етичен, отговорен и ангажиран с обществените и екологични проблеми. От гледна точка на обвързването на корпоративната социалната отговорност и брандовете е важно да се отбележи, че потребителите все повече търсят брандове, които споделят техните ценности и ангажименти. Тези брандове, които се ангажират с устойчивост и социална отговорност, могат да привлекат и задържат лоялни клиенти, които ценят техния ангажимент към по-доброто общество и околна среда. Активностите в областта на устойчивостта и социалната отговорност могат да създадат по-дълбока и емоционална връзка между бранда и потребителите. Когато потребителите виждат, че брандът се ангажира с проблеми, които имат значение за тях, те се чувстват свързани с вас на по-лично ниво. В съвременния бизнес климат, в който потребителите все повече търсят устойчиви и отговорни марки, интегрирането на устойчивост и социална отговорност може да увеличи конкурентоспособността на бранда в сравнение с конкурентите, които не следват подобни практики. Устойчивата и социално отговорна политика може да повиши ангажираността и мотивацията на служителите, като ги вълнува и мотивира да работят за бранд, който има по-широк обществен и екологичен ангажимент. В крайна сметка интегрирането на устойчивост и социална отговорност в политиката на бранда може да създаде значителни ползи за бранда и да укрепи връзката му с потребителите.

Как се променя рекламната комуникация в контекста на все по-кратките рекламни форми и нетрайността на посланията и образите в дигиталната среда?

Промените са значителни и включват няколко ключови аспекта. С развитието на социалните мрежи и кратките видеоформати като TikTok и Instagram Stories рекламните съобщения трябва да бъдат кратки и капсулирани. Това налага на маркетинг специалистите да бъдат изключително ефективни в предаването на ключови послания и привличането на вниманието на аудиторията за кратко време. В дигиталната среда потребителите често скролират през съдържанието набързо. Затова рекламните образи и послания трябва да бъдат лесно разбираеми и да се отличават с ясност и сила, за да привлекат вниманието и да запазят интереса на зрителите. С помощта на данни и технологии за анализ рекламните кампании могат да бъдат персонализирани спрямо интересите, предпочитанията и поведението на потребителите. Това води до по-ефективно комуникиране и по-висока ангажираност от страна на целевата аудитория. Рекламата в дигиталната среда се насочва към постигане на по-висока интерактивност и ангажираност от страна на потребителите. Включването на интерактивни елементи като гласувания, анкети, игри и възможности за споделяне увеличава участието на потребителите и генерира по-силна връзка с бранда. Ангажирането на вниманието на потребителите там, където те споделят, коментират и реагират на съдържанието, е ключово за успеха на рекламните кампании. Това изисква внимателно планиране на момента и мястото за публикуване на съдържанието, за да се постигне максимален ефект. В крайна сметка рекламната комуникация в дигиталната среда ще продължи да се променя и да се адаптира, като маркетинг специалистите трябва да бъдат гъвкави и иновативни в подхода си, за да задоволят нуждите и очакванията на съвременните потребители.

Какъв съвет бихте дали на участниците в „Рекламна академия“ тази година?

Съветът ми е да бъдат креативни, амбициозни и да се ангажират с процеса на създаване на рекламните проекти със сърце и страст. В допълнение ето и няколко конкретни съвета:

1. Изследвайте темата в дълбочина: разберете добре контекста и тенденциите в рекламата и маркетинга, които са актуални в момента. Това включва изучаване на успешни кампании, анализ на конкурентите и разбиране на нуждите и предпочитанията на целевата аудитория.

2. Бъдете оригинални и иновативни: създайте уникални и иновативни концепции за рекламните проекти, които ще привлекат вниманието на журито и аудиторията. Не се страхувайте да бъдете различни и да изразявате своята креативност.

3. Фокусирайте се върху ефективността: при разработването на рекламните проекти имайте предвид не само креативността, но и ефективността на съобщението. Вашата реклама трябва да бъде ясна, запомняща се и да предизвиква реакции от страна на аудиторията.

4. Използвайте технологиите като средство за иновация: възползвайте се от новите технологии и дигитални платформи, за да създадете интересни и вълнуващи рекламни проекти. Технологичните иновации могат да добавят нови измерения и възможности към вашите кампании.

5. Бъдете готови за представяне и защита на вашия проект: подгответе се добре за представянето на вашия проект пред журито. Бъдете убедителни, ясни и съсредоточени в представянето си, като подчертаете силните страни на вашата рекламна кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!