Събев обеща високоскоростен интернет и чаша вино на клиентите на БДЖ

Правителството поръчва медицински хеликоптери

Йорданка Веселинова 03 февруари 2022 в 18:03 6355 1

Снимка OFFNews

Чисти влакове с интернет и ресторанти по някои линии до март и нови вагони до края на годината. Това обеща министърът на транспорта Николай Събев по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Той даде заявка, че се работи активно по увеличението на скоростта по линиите София-Бургас и София-Варна. По думите му е възможно да се стига до морската столица за 7 часа, а до Бургас - за 5.

Министърът коментира още, че приоритет №1 на ведомството му ще бъде оптимизацията на железопътния транспорт и съобщи, че в проектобюджета (в частта "транспорт") са заложени 100 млн. лв. само за тази година и само за жп сектора. Освен това се очакват значителни суми от Плана за възстановяване и устойчивост, както и от оперативната програма "Транспортна свързаност".

"Работим за това да върнем хората във влаковете", заяви той.

Министърът допълни, че за да се случи това, трябва да се подобри хигиената във влаковете, после да се гарантира спазването на разписанията, повишаване на скоростта, а след това да има интернет във всички вагони. Той съобщи още, че във влаковете, които пътуват на дълги разстояния, задължително ще има и вагон-ресторанти, а пътниците ще могат да се радват на чаша вино и високоскоростен интернет, докато пътуват.

Министърът даде заявка за инвестиции за международните линии и подчерта, че не до всички гранични пунктове има ЖП линии. 

"Съзнателно нищо не е инвестирано в транзитния поток между Близкия изток и Европейския съюз", смята той.

По думите му трябва да се направи всичко възможно, за да не се изпускат важните международни товарни превози и пътници, защото иначе "ще продължим да бъдем заобикаляни от всички важни пътници и товари. Ще продължим да пропускаме приходи".

Той бе категоричен, че е дал заявка на МС, както и на министрите на туризма на Северна Македония, Румъния и Турция, че България ще направи всичко необходимо, за да промени административните актове и да развие международния жп транспорт. По думите му така ще бъде облекчен трафикът по граничните пунктове.

Министърът обяви, че Турция ще строи и втора линия, която ще свърже Пловдив и Истанбул. Прогнозна скорост на влаковете, които ще се движат по нея, е между 160 и 200 километра в час.

Събев допълни, че не се инвестира и в жп транспорта по вътрешните линии. По думите му повечето от тях не достигат скоростите, за които са изградени трасетата.

Министърът посочи, още, че е привърженик на обединяването на БДЖ Пътнически превози и БДЖ Товарни превози. До довечера трябва да бъдат изпратени разчетите и анализите за тази стъпка, а окончателното решение се очаква утре. Министърът е обявил брифинг по темата утре преди обяд.

Медицински хеликоптери

Както вчера Министерството на туризма обяви, държавата ще стане основен координатор на проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински операции.

Николай Събев съобщи, че се създава координационен щаб между МВР, Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта. Основната му цел е да регламентира структурата, функциите, финансирането и управлението на Държавния авиационен оператор. Очаква се това да се случи в рамките на няколко седмици и след това да има решение на МС. После трябва да бъдат поръчани и медицинските хеликоптери, които по препоръка на експертите трябва да бъдат на същата марка, на която са и автомобилите на МВР.

Министърът бе категоричен, че преди въвеждането на хеликоптерите трябва да е завършена цялата подготовка. Той допълни, че пилотите предварително трябва да са преминали през специфично обучение.

"В момента на пристигането на хеликоптерите трябва да има готова структура и готови пилоти", заяви той.

Темата за нуждата от медицински хеликоптери през годините често е повдигана. Първа стъпка в тази насока бе включването им в Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето ще дойдат парите за закупуването им и за изграждането на система за "Спешна медицинска помощ по въздух".

Споделено пътуване и речният транспорт

Приоритет на Събев ще бъде въвеждането на споделено пътуване в страната. По думите му ще бъдат инициирани срещи с всички засегнати сектори, включително и с таксиметровите шофьори.

"Нещо подобно ще се случи и с водния транспорт", допълни той.

Министърът обяви, че ще се инвестира в пристанищата във Варна и Бургас. Освен това ще се работи и по развитието на речния транспорт и максималното използване на ресурсите на река Дунав.

"Последните 20 години съзнателно сме затлачвали река Дунав", бе категоричен той.

Николай Събев подчерта и заложеният в коалиционното споразумение строеж на четири моста на Дунав. Той обясни, че най-вероятно ще бъде изграден втори мост при Русе. След разговорите с румънския транспортен министър е станало ясно, че Румъния ще вземе решение дали да строи повече мостове към България след завършването на първия инфраструктурен проект. Във вторник регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че правителството най-вероятно ще построи само втори мост между Русе и Гюргево. Събев пък днес допълни, че този мост ще има и жп линия за бързи влакове и обясни, че по едни и същи релси не могат да се движат бързите и тежките товарни влакове.

Пощите при министър без портфейл?

По време на заседанието днес възникна и въпросът за преминаването на Български пощи към вицепремиера и министър на ефективното управление Калина Константинова (министър без портфейл). В началото на месеца тя обяви плановете си пощите да станат центрове за административно обслужване.

Николай Събев заяви, че той лично е настоявал да не отговаря за Български пощи, за да няма конфликт на интереси. (Събев е собственик на куриерската фирма "Еконт".)

Бившият транспортен министър Росен Желязков попита министъра дали той не би могъл да допринесе повече за развитието на Български пощи, особено имайки предвид опита му в сектора. Николай Събев пък отговори, че Министерският съвет работи като екип и винаги си помагат, но е ключово да не се стига до конфликт на интереси.

Други проблеми в сектора

Министърът съобщи, че друг основен проблем в сектор "Транспорт" е липсата на кадри.

Той заяви, че работещите пенсионери в областта на транспорта са много, но министерството не може да се раздели с тях, защото няма достатъчно квалифицирани кадри. Това е и причината, поради която едва ли ще има големи съкращения във ведомството, особено в размерите, за които настоява финансовият министър Асен Василев. (В края на миналата година Василев даде заявка за съкращаване на 30% от държавната администрация.)

Събев съобщи, че е разговарял с ректорите на ВУЗ-овете, подготвящи транспортни специалисти. На тези срещи е присъствал и образователният министър акад. Николай Денков. След тях е взето решението Министерството на туризма и съобщенията да създаде стажантски и стипендиантски програми. Целта е чрез тях да се привлекат младите специалисти.

"Инвестициите в образованието са жизненоважни. Много лесно може да се купи техника, но ако няма кой да я поддържа, то няма да можем да постигнем нищо", бе категоричен Николай Събев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

03.02 2022 в 21:29

време беше за медицински хеликоптери, няма да се дърпат дъртаците от Герб и Дпс - нали при инцидент ще ги извозват с тях


добър ход
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки