Антони Здравков пред Nostrabet: Лудогорец може да се справи на три фронта

OFFNews 23 януари 2024 в 10:34 1082 0

Здравков

Снимка ludogorets.com

Антони Здравков

Антони Здравков има заслуга за осмата шампионска титла на Лудогорец. Той започна сезон 2018/2019 като помощник на Пауло Аутори, но след напускането на бразилеца през октомври стана старши треньор на “орлите“ и ги води до март, когато продължи да е помощник на завърналия се Стойчо Стоев. Като наставник Тони си свърши работата, тъй като пое Лудогорец на първо място и го остави на върха, където се задържа и след идването на Стоев.

Спортният портал Ностра БЕТ потърси Антони Здравков, за да каже какво очаква от разградчани през пролетния полусезон и дали ще се справят на три фронта, и как според него Георги Дерменджиев е успял да възроди отбора в рамките на около 50 дни през миналата есен.

Г-н Здравков, ще успее ли Лудогорец да спечели 13-а рекордна титла поред, която би го изкачила по този показател на второ място в европейската класация?

Бих казал, че Лудогорец има реални шансове за титлата, тъй като изостава само с три точки от първия, но има и един мач по-малко. Ако го спечели, което няма да е нещо неочаквано, предвид случващото се в ЦСКА 1948, той ще се изравни с първия и ще дръпне с 3 точки на ЦСКА.

Само с Черно море и ЦСКА ли ще се борят „орлите“ за златните медали?

Да. Според мен четвърти отбор трудно би се намесил, тъй като няма как да спечели толкова много точки в оставащите 15 мача и да застигне първите три.

Какво е необходимо да направи Лудогорец, за да триумфира?

Времето е потвърдило, а и аз като работих в Разград, разбрах, че ако Лудогорец се концентрира изцяло върху българското първенство и предвид потенциала с играчи, с които разполага, винаги доминира.

Това означава ли, че ако Лудогорец продължи напред в Лига на конференциите и за Купата на България, ще му бъде трудно да поддържа постоянно добро игрово ниво и в първенството?

Мисля, че Лудогорец разполага с дълга и равностойна скамейка, а треньорът има широк избор за състава, и това би помогнало на отбора на три фронта. Но всичко ще е въпрос на възможности - дали играчите във всеки един мач ще бъдат на 100 процента концентрирани и 100 готови да се справят с предизвикателствата.

Има ли Лудогорец някакво предимство пред Черно море и ЦСКА?

Лудогорец има психологическо предимство пред ЦСКА, тъй като спечели и на „Армията“, и ще влезе с по-добри показатели в плейофите в шестицата. Черно море пък, който е сериозен отбор и играе добре, няма толкова дълга скамейка, както Лудогорец, и на Илиан Илиев ще му е по-трудно, когато прави ротации, отколкото на Дерменджиев. Но според мен трите тима тръгват от равен старт напролет и развръзката ще е в плейофите.

Значи не допускате, че някой от тях може да се откъсне на върха преди последните пет кръга?

Точно така, тъй като, за да се случи, някой измежду Лудогорец, Черно море и ЦСКА трябва да запише изненадващи загуби или да изгуби с лека ръка поредица от точки, а отчитайки класата на трите клуба, не виждам как подобно нещо може да стане. Очаквам вълнуваща и оспорвана битка за първото място, която ще запази интригата до края.

Преодолим съперник ли е Андерлехт в Лига на конференциите?

Хубаво е ще бъде, ако Лудогорец продължи колкото се може по-дълго в тази надпревара, защото това ще е добре за българския футбол. Андерлехт може и да не е отбора, който помним, но си остава марка в Европа, а и белгийският футбол е на високо ниво. Така че Лудогорец ще има изключително трудна задача.

Г-н Здравков, през есента Лудогорец попадна в деликатна ситуация и бе на път да изостане в битката за титлата. Как Дерменджиев успя да стабилизира играта и резултатите?

Той е специалист, който познава Лудогорец отвътре в кухнята и човек, който знае как да разговаря с играчите, без значение от каква народност са те. Той е показал също, че понася и климата в клуба, а като сложим и треньорските му качества, всичко това му помага да успява.

Смятате ли, че Квадво Дуа може да вкара за Лудогорец важни голове, както го правеха Игор Тиаго и Кирил Десподов?

Той имаше малшанса да се контузи в първите си мачове след трансфера, но пък има всичко, за да е лидер в атаката. Дуа притежава впечатляващи физически данни, бързина и нюх към гола. Неслучайно Лудогорец плати толкова пари за него и ако е здрав и има късмета да няма контузии, е способен да се превърне в така желания голмайстор на тима.

Как ще коментирате трансфера на Доминик Янков в канадския Монреал от МЛС?

Аз го познавам много добре, тъй като му бях треньор в Лудогорец, а после го взех под наем във Враца, и предвид безспорните му качества съм малко изненадан. Но от друга страна Доминик е роден в Канада и познава обстановката, а и трансферната сума е била много добра за Лудогорец. Зад океана обаче изявите на Доминик по-трудно ще бъдат следени от Илиан Илиев, а аз съм на мнение, че Янков може да е част от националния отбор. Затова се надявах да заиграе в друго първенство, за да не го изпуска националният селекционер от очи.

Изминаха повече от 5 години, откакто наследихте Аутори в Лудогорец. Сега, ако трябва да сте честен, мислехте ли дълго тогава преди да приемете поста?

Аз не съм имал колебание нито за миг, след като получих поканата, тъй като за всеки един треньор би било чест и невероятна възможност да работи в такъв изграден във всяко едно отношение професионален клуб, какъвто е Лудогорец. Там няма нещо, с което да не разполагат за един пълноценен тренировъчен процес, възстановяване и селекция, и ако получиш шанс да водиш този отбор, единствено от теб зависи как ще се възползваш от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!