Кошмарът на Путин се сбъдна - ще гледа по телевизора Грузия, Украйна и Полша на Европейското

Петър Петров 27 март 2024 в 16:21 5139 2

Грузинците празнуват класирането си на Европейско първенство

Снимка Getty Images

Грузинците празнуват класирането си на Европейско първенство

Грузия, Украйна и Полша спечелиха последните три квоти за класиране на Европейското първенство по футбол в Германия през тази година. 

Националният отбор по футбол на Грузия снощи пренаписа своята история като сензационно победи Гърция с 4:2 след изпълнение на дузпи на стадион "Борис Пайчадзе Динамо Арена" в Тбилиси. Двата отбора не предложиха особено зрелищен футбол в редовното време, като заложиха основно на дефанзивна игра. В продълженията мачът стана по-отворен, като първо Константинос Мавропанос удари напречната греда, а след това се наложи на стража на гърците Одисеас Влаходимос да спасява два опасни удара към неговата врата.

В началото на второто продължение звездата на "кръстносците" Хвича Кварацхелия напусна терена с контузия. По-атрактивната игра не помогна на двата отбора в търсенето на гол и развоят на срещата трябваше да бъде решен с дузпи. При тях грузинците показаха видимо по-здрави нерви. Безпогрешни от бялата точка бяха Кочорашвили, Давиташвили, Двали и Квеквескири, като единствено голмайсторът на френския "Метц" Георгес Микаутадзе пропусна целта. За "елините" отбелязаха Масурас и Бухалакис, но в грешници се превърнаха капитанът Анастасиос Бакасетас и резервата Йоргос Якумакис. Първо Мамардашвили отрази удара на Бакасетас, а при последната дузпа за гърците Якумакис не уцели вратата и шампионите от Евро 2004 ще гледат трето поредно Европейско първенство по телевизията. Грузинските фенове отпразнуваха бурно класирането с нахлуване на терена и шумни празненства. На форума в Германия техният тим ще бъде в група "F" заедно с отборите на Португалия, Чехия и Турция.

Украйна спечели мястото си в турнира след победа с 2:1 над Исландия в много интригуващ двубой, който беше изигран на "Тарчински Арена" във Вроцлав, Полша, поради неспиращите военни действия от страна на Русия в територията на Украйна. Мачът не започна никак леко за символичните домакини, водени от Серхий Ребров. Алберт Гудмундсон откри резултата за исландците в 30-тата минута с хубав удар извън наказателното поле. Девет минути по-късно Яремчук изравни, но след консултация със системата VAR главният съдия Клеман Тюрпен отмени попадението.

След почивката Украйна видимо пое инициативата и сътвори нов обрат, след като преди дни мачът им с Босна и Херцеговина се разви по същия сценарий. Халфът на "Жирона" Виктор Циганков изравни резултата в 54-тата минута със силен удар по земя, който изненада вратаря Лунин. Половин час по-късно в герой за "синьо-жълтите" се превърна Михайло Мудрик, който стреля от границата на наказателното поле и хвърли всички украински фенове в екстаз. Жребият отреди Украйна да попадне в група "Е", където ще се изправи срещу Белгия, Румъния и Словакия.

Последният двубой противопостави Уелс срещу Полша и също предостави доста драматичен край на събитията. В редовното време тактическото надлъгване взе превес и опасните ситуации липсваха. В продълженията статуквото се запази, като дори тимът на Полша завърши без удар в очертанията на вратата пазена от Дани Уорд. Така двата отбора трябваше да определят кой получава последното свободно място в турнира чрез 11-метрови наказателни удари. Там драмата беше пълна, след като първите четирима изпълнители и от двата отбора бяха безпогрешни. За поляците се разписаха Левандовски, Шимански, Франковски и Залевски, докато за "островитяните" Дейвис, Муур, Уилсън и Уилямс не показаха колебание. Така всичко остана на плещите на последните изпълнители Кшищоф Пьонтек и Даниел Джеймс. Полякът беше безкомпромисен и с мощен удар не остави шанс на Уорд.

В големия герой за Полша обаче се превърна вратарят Войчех Шчезни, който уцели ъгъла на Джеймс и мигновено попадна в прегръдките на съотборниците си. Така поляците ще участват на пето поредно Европейско първенство, като в Германия попадат в нелеката група "D" с грандовете Франция и Нидерландия, както и с отбора на Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-132

2

Obiwan

28.03 2024 в 10:43

Сигурно не може да спи от яд.
Цял ден мисли за европейското...
Какво заглавие какво чудо.

400

1

демотиватор

27.03 2024 в 18:52

Що "кошмар", та Путин би трябвало да знае, че това първенство е за хора, а не за йети, алмас, каптар, маймун, бигфут, орк,... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!