Гонзо е новият президент на БФС, Бербатов не стигна и до балотаж (обновена)

OFFNews 15 март 2024 в 18:29 15330 24

Гонзо

Снимка Фейсбук

Гонзо е новият шеф на футбола ни

Новият президент на БФС ще бъде легендата на "Левски" Георги Иванов - Гонзо. Той беше избран още след първия тур на гласуването по време на извънредния конгрес, който се проведе днес в хотел "Маринела".

Делегатите даваха своя вот в продължение на около два часа, след което бяха обявени резултатите.

Победителят получи 235 от гласовете на делегатите, които дадоха своя вот по време на извънредния конгрес на БФС. Гонзо се нуждаеше точно от минимум 235 гласа, за да спечели на първи тур.

Неговият подгласник стана считаният за фаворит Димитър Бербатов. Той получи 181 гласа. Така Бербатов, който водеше 3-годишна битка за поста, отново не успя да застане начело на българския футбол, като този път не съумя да стигне поне до балотаж.

“Благодаря на всички присъстващи в залата – и на тези, които гласуваха за мене, и на тези, които не са. Сега започва по-трудното. Знаете, че аз работя за вас всичките, аз съм ваш представител.

През тези 4 години ще се опитам да направя така, че да променим цялата среда във футбола. На първо място да върнем доверието в БФС, да се опитаме да работим с държавата, за да можем да помогнем на всички вас – и на аматьорските, и на професионалните клубове. Аз ще съм най-големият коректив за себе си от тука нататъка. И ако има нещо, вие ще бъдете хората, които ще ми кажете когато нещата не са добре.

Обещавам честност и работа. Всичко останало, което ще ви обещая, ще бъде това да се опитам да направя футбола по-различен, отколкото е бил сега. Да работим с децата, да направим така, че да имаме силни футболисти в националния отбор и се надявам да се класираме на световното през 2026 година”, каза Гонзо в първата си реч като шеф на БФС.

От щаба на Бербатов изразиха разочарование от резултатите. Мартин Петров и Стилиян Петров обявиха, че приключват с българския футбол. Самият Бербатов беше по-дипломатичен и призова да се даде време на Гонзо да покаже качествата си като ръководител.

"Поздравихме го. Пожелахме му успех. Това е изборът на клубовете. Не видяхме нищо нередовно в конгреса. Клубовете са направили точния избор за тях. Това е волята на клубовете. Всеки си има собствено мнение. Нека дадем време на новия президент, получил е доверието на клубовете. Има достатъчно неща, с които ще се занимавам. Невинаги има хепиенд в живота. Вървим с високо изправени глави", коментира Бербатов.

Дневният ред на конгреса включваше 7 точки:

1. Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г.
2. Финансов отчет за 2022 и 2023 г.
3. Разглеждане на жалби до Общото събрание.
4. Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС.
5. Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС.
6. Избор на Президент на Сдружение "Български футболен съюз".
7. Избор на членове на Изпълнителния комитет на Сдружение "Български футболен съюз".

Конгресът ще бъде излъчен на живо в youtube:

"Влизам с усещането за победа", заяви основният опозиционен кандидат Димитър Бербатов на влизане в "Маринела".

"Знаем какво направихме през последните три години. Докарахме битката до днешния ден. Изключително горд и доволен съм от екипа. Направихме всичко прозрачно и накарахме така, че цялата общественост да иска промяна", каза Бербатов.

Любопитното в изборите за президент на БФС, че всеки регистриран клуб има един глас независимо дали е Левски с огромната си фенска маса или развива само ДЮШ. През годините тази равнопоставеност е била критикувана, но процедурата се запази.

Соченият за един от фаворитите Георги Иванов-Гонзо също заяви, че е уверен, че ще спечели вота. Бившият нападател на Левски в момента е директор в БФС и се счита за кандидат на статуквото.

"Избирателите ще решат. Аз съм уверен, че ще спечеля. Моята кампания беше позитивна, видях се с доста хора, обиколих доста градове. Смятам, че показахме какво сме направили през тези години и какво ще направим в следващите", коментира техническият директор на БФС.

Кандидатът за президент на БФС Георги Градев пък обяви директно, че има натиск върху клубовете да се гласува за "представители на статуквото", каквито според него са Михаил Касабов и Георги Иванов.

Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов заяви, че клубът ще подкрепи Димитър Бербатов. От клуба за първи път обявяват открито подкрепата си за някой от кандидатите.

"ЦСКА ще гласува за Димитър Бербатов. Той е нашата промяна", каза Филипов, който ще гласува от името на клуба на конгреса днес. От Левски не изразиха категорично кой кандидат подкрепят. "Ще гласувам за Левски", каза мажоритарният собственик Наско Сираков. Такъв кандидат за президент обаче няма.

В 10,30 часа президентът в оставка Борислав Михайлов откри конгреса. Той се обърна към делегатите, заявявайки че 464 са се регистрирали към този момент. Оставката му е точка 4 от дневния ред.

"Всички трябва да признаем, че футболът е следствие на държавата и обществото, а не обратното", каза Михайлов и избори добрите неща, които според него е свършил в последните години.

Вицепрезидентът на БФС и шеф на биатлона Атанас Фурнаджиев призова за толерантен тон и обяви имената на преброителите на гласовете, предложени от ръководството. Постъпиха предложения за нови членове на състава на преброителите, за да се избегнат съмнения в честността на вота.

Станимир Бакалов призова за допускането на медиите на конгреса, за да бъдат видени реакциите на кандидатите за президент. Според него повечето камери гарантират прозрачност. От БФС реагираха, че от това няма необходимост, а въпросът е решен.

Конгресът се стриймва в ютуб, но коментарите са забранени.

Президентът на БФС Борислав Михайлов поиска оставката му да бъде гласувана явно, а не тайно.

С голямо мнозинство предложението му бе прието, като водещият конгреса Атанас Фурнаджиев реши да не губи излишно време и не бяха обявени точният брой гласове за това предложение.

След това беше даден отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 г. 

Първото важно решение от днешния извънреден Конгрес на БФС вече е факт. Делегатите на събитието гласуваха оставката на досегашния президент Борислав Михайлов и настоящия състав на Изпълнителния комитет.

По този начин мандатът на бившия национален вратар беше прекратен. Вотът бе публичен като за отстраняването му гласуваха 313 души срещу 12 против. Така официално се слага край на неговото 18-годишно управление, което ще бъде запомнено по доста противоречив начин, тъй като България не се класира не нито един значим форум.

Михайлов не остана длъжник след гласуваната му оставка.

"Извинявам се, че на гостите от ФИФА и УЕФА, че пред собствените им очи е саботирана работата на честно избраното ръководство. Изпращат се доноси до световните централи. Това, което се случваше в последните години, беше футбол по време на холера. Токсичната среда около спорта ни, целяща да го превземе на всяка цена, ни пречеше да се грижим за футбола, да го развиваме и пазим от вмешателства и външни намеси", каза Михайлов.

Кандидатите за шефския пост имаха по пет минути за изказвания, след което се пристъпи към гласуване.

Комисията по издигане на кандидатурите обяви, че всички кандидатури на седемте претендента са внесени съгласно Устава. Двама от тях – Петьо Костадинов и Георги Захариев работят като агенти на футболисти, а съобразно спецификата на професията им, те са представили декларации, ако бъдат избрани, ще преустановят дейността си.

Вече втори час делегатите гласуват за нов президент на БФС.

Гласуването приключи. Вече се броят гласовете за всеки от кандидатите.

В крайна сметка резултатите са следните.

Георги Иванов спечели на първи тур, след като събра 235 гласа, което е напълно достатъчно за да бъде обявен за наследник на подалия оставка през декември 2023-а година Борислав Михайлов.

Втори остана Димитър Бербатов със 181 гласа. Третото място е за Михаил Касабов с 35. Георги Градев е 4-и в изборите с 6, а накрая са Петьо Костадинов и Георги Захариев с по 4, а Манол Иванов е с 1 глас.

469 делегати бяха регистрирани тази сутрин, от които 469 са упражнили правото си на глас. Това означаваше, че 235 гласа са нужни за успех на първи тур.

След края на конгреса Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров обявиха, че се оттеглят от българския футбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

24

случайно прочетох

16.03 2024 в 13:22

Днес е ден на национален траур и за българския футбол.
Съболезнования на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров и феновете.

800

23

Ivan55

16.03 2024 в 13:20

Гонзо не може на две магарета сламата да раздели, ще вади футбола в БГ от батака.

135

22

Far Rider

16.03 2024 в 11:27

Цитат: "След края на конгреса Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров обявиха, че се оттеглят от българския футбол." Честито на Задунайская губерния!

9000

21

полулуд

16.03 2024 в 08:49

Има къде да гледаме истински футбол - Англия, Испания, Италия, Германия.
Ако спрем да ходим на мачове от българското първенство, България няма да загине, но ще умре бизнеса на хазартните босове, които сложиха тази креатура за президент и половината к..ви от стария бардак.

135

20

Far Rider

16.03 2024 в 08:33

И ето, че отново моите предвиждания (оценени от вас с минуси!) се сбъднаха. Отиде си една перука, дойде една тиква! Статуквото се запази! Да е жив и здрав Бербатов. Той си има своя път и върви успешно по него. Не му беше мястото тук да се занимава с "клубов" -блюдолизци.

22548

19

dolivo

16.03 2024 в 08:24

Вместо да каже, че ще докара пак бащите с гордост и желание да докарват децата си на футболен мач, той се мазни на футболните клубове.

НУЛА клиентска ориентираност.

Тъпанари.

10212

18

Човека

16.03 2024 в 02:43

Трагедията е в изключително големи размери.

12078

17

edin slep

16.03 2024 в 01:22

Честито, избраха титан на мисълта, в сравнение с когото Бойко Методиев е като преподавател в MIT.

Сега остава и Никитата да изберат за патриарх и можем да затворим държавата.

1000

16

РоКа1002

15.03 2024 в 22:41

Честито на Георги Иванов

788

15

jorj

15.03 2024 в 20:30

Привет от ГОНЗОЛАНДИЯ ! В понеделник ще ви поздравя ОТНОВО ОТ БОКОЛАНДИЯ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!