Георги Василев пред Nostrabet: Очаквам Локото да спре Лудогорец

OFFNews 19 март 2024 в 11:15 833 0

Снимка

Отборът на Локомотив Пловдив преодоля шока от двете загуби поред с две поредни победи и показа на скептиците, че рано са го отписали от битката за четвъртото място, което дава право на бараж за Европа.

Спортната медия Nostrabet потърси голямата легенда на „черно-белите“ и знаменит нападател, Георги Василев-Гочо, за да изрази мнение за моментното състояние на любимия си клуб и докъде може да стигне в първенството.

Г-н Василев, как виждате Локо напролет?

Нашите стартираха прекрасно с победа на неудобния терен в Кърджали, но после за мен доста изненадващо не се възползвахме от набраното самочувствие и допуснахме две изненадващи загуби в Пловдив, първата от които на нашия терен. Добре че последва бърза реакция, и след като бихме Етър и Славия, си възстановихме психологическото равновесие.

На какво отдавате това непостоянство?

Мисля, че допуснахме груби индивидуални грешки и не се възползвахме от ключови моменти в загубените срещи от Хебър и Крумовград. В първата рано поведохме и вместо да продължим да ги притискаме и да атакуваме, като търсим втори, че и трети гол, с който да затворим мача, почнахме да я караме по-лежерно. Така след почивката ни изравниха, а накрая останахме и без точка, след като допуснахме глупав втори гол в добавеното време. За сблъсъка с Крумовград пък само ще кажа, че не отива на отбор като Локо да се срине по такъв начин за 20-25 минути след почивката.

Как Локо се преобрази срещу Етър и Славия?

В много моменти от тези срещи показахме това, което винаги съм искал този сезон – да играем като отбор и лидерите да поведат другите и да имат влияние върху тима като цяло.

Казвате лидери – кого визирате?

На първо място Димитър Илиев, който разви дарбата си под мое ръководство като дете и юноша, както и Евандро.

Как приемахте до неотдавна упреците към Илиев, че не е на висотата, на която го познават всички?

Все едно не ги чувах, тъй като си остава играч от голям калибър и безценен за Локо. Той израсна пред очите ми, той под мое ръководство стана футболист. Помня, че когато беше малък, някои ми казваха да не се занимавам с него, тъй като от Митко играч няма да стане. Аз, разбира се, не ги послушах и видяхте докъде стигна. Сега е хубаво, че вкара в два мача поред, нещо което не му се беше случвало скоро, и така ще падне напрежението около него.

Вашето мнение за Евандро?

За един отбор е добре да има колкото се може повече можещи играчи и такива с психика, които да го водят в правилната посока и да вадят от трудни ситуации на терена. Евандро е такъв и още когато се върна от наема в Спартак Варна, го разбрах, а сега треньорът намери и правилния му пост на терена. Срещу Арда, когато получихме ранен гол, Евандро подаде на Бабакар бързо да изравни, а после се нагърби с изпълнението на дузпата и ни донесе трите точки. При гостуването на Славия пък откри резултата в наша полза. Ето, в такива моменти проличават лидерските качества на даден изпълнител.

Може ли да приемем, че Нтело е откритието на Локо през пролетта?

По-точно е да се каже, че е на път да се превърне в откритие, ако поддържа постоянството от последните 3 двубоя, в които вкара два гола и записа две асистенции. Ако е вярно, че в момента е оценяван на 268 хиляди евро, при положение че има подобни изяви и занапред, няма да се учудя, ако в края на сезона цената му доближи 1 милион евро.

Как се справя Александър Томаш?

За мен той заслужава висока оценка, предвид трудностите от всякакво естество, които изпитваме през сезона. Не искам да навлизам в детайли колко трудно му беше през есента, но той нито за момент не предаде Локо, а самият факт, че подписа нов договор, след като пренебрегна по-изгодни предложения, показва, че е отдаден на работата си и каузата на Локо. Аз съм впечатлен от неговите стратегии и от успешните му промени, които прави в защитата – веднъж да играем с трима, а друг път с четирима в линия, както и от правилните решения, които взема в хода на мачовете.

Ще успее или да избере печелившата тактика и за следващото домакинство с Лудогорец?

Надявам се. Аз лично съм оптимист и смятам, че ще дадем сериозен отпор на съперника. Защото Лудогорец може да е международният отбор на България, но ние сме отбора на града. Ние сме Локо Пловдив.

Знаете, ли че Локомотив не е печелил в последните си шест мача с Лудогорец и изгуби последните си две срещи от него на „Лаута“, а отделно шампионите ще гостуват под тепетата след седем победи поред в елита?

Това нищо не означава, тъй като от една страна традициите са създадени, за да се нарушават, а от друга Локо има най-много победи от всички български отбори срещу Лудогорец. Ние четири пъти сме ги били у дома и три пъти като гости. Сега също можем да ги спрем.

Ще успеят ли „черно-белите“ да се преборят за четвъртото място?

Имаме реални шансове да го направим, особено, ако се представяме така, както в много моменти срещу Етър и Славия. Аз не мисля, че Левски е по-силен от нас и мачът ни с тях в плейофите може да е определящ за това кой ще завърши четвърти. Иначе, няма да скрия, че още ме е яд, че не се борим за титлата, но тези точки, които ги изгубихме в един критичен период за нас през есента, няма как вече да ги наваксаме.

Г-н Василев, има ли Локомотив отбор за Европа?

Вижте, по-важно е, че скоро ще имаме стадион за Европа и така ще бъде сбъдната една дългогодишна мечта на всички локомотивци. А щом вече ще имаме стадион за Европа, рано или късно ние ще играем европейски мачове на него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!