Как влияе каптагонът: дрогата на Близкия изток, която превърна терористите от Хамас в чудовища

DW 21 октомври 2023 в 15:40 9764 5

Каптагон, иззет от турски митничари.

Снимка Getty Images

Каптагон, иззет от турски митничари.

Извършилите нечовешките зверства в Израел терористи от "Хамас" са били по влиянието на каптагон - писа вчера в. Jerusalem Post. В раниците и джобовете на много от убитите впоследствие терористи са били намерени хапчета от синтетичния стимулант от типа на амфетамина, произвеждан тайно в Южна Европа и трафикиран през Турция до Арабския полуостров.

Този стимулант, известен като „ кокаинът за бедните“, позволява на терористите да извършват отвратителни действия с чувство на спокойствие и безразличие. Едновременно с това ги поддържа много бдителни за продължително време и потиска апетита им.

Коремът ѝ беше разпорен. Бебето, още с пъпната връв – намушкано с нож: още и още ужасяващи зверства на Хамас

Каптагонът става известен през 2015 г. Тогава става известно, че бойци на ISIS го използват за потискане на страха преди извършване на терористични операции. След като влиянието на терористичните организации като ISIS намалява, Ливан и Сирия поемат контрола и започват да произвеждат и разпространяват наркотика в голям мащаб. Газа се превръща в популярен пазар за наркотика, особено сред пристрастените млади хора.

''Между терористите имаше съревнование кой ще убие това бебе.'' След 27 часа под обсада едномесечната Шая е толкова обезводнена, че плаче без сълзи

Каптагон принадлежи към семейството на амфетамините и първоначално е разработен за лечение на нарушения на вниманието, нарколепсия и депресия. Въпреки силно пристрастяващата си природа и потенциала за предизвикване на психотични реакции, той продължава да се радва на популярност в Близкия изток поради достъпността си и лесното  производство. В по-бедните страни може да се купи за долар или два, а в по-богатите едно хапче може да струва до 20 долара.

Според медицински специалисти в Ливан и Сирия, каптагонът е разпространен не само сред бойците, но също така често се използва от отчаяни цивилни, живеещи в зони на конфликт.

Как точно действа той и откъде идва? Преди месец Deutsche Welle разказа историята му - текст, който препечатваме днес, в контекста на зверствата на "Хамас" в Израел.

"Кокаинът на бедните" – с това прозвище е известен каптагонът, който се превърна в най-предпочитания наркотик сред младите хора в Близкия изток и Северна Африка.

Още през 1986 година този препарат беше обявен за незаконен в повечето държави и изваден от фармацевтичния пазар. Но в началото на 21. век в Източна Европа и в Близкия изток започнаха да се появяват нови модифкации на каптагона. Днес в близкоизточните държави той е особено популярен като парти дрога.

Откъде идва каптагонът?

Всъщност историята на каптагона тръгва от Германия, където го използват за лечение на разстройства, свързани с дефицит на вниманието. Според редица информации тъкмо поради това му свойство той бил особено популярен сред воюващите в сирийския конфликт за повишаване на бойната ефективност и намаляване на умората. Едно хапче каптагон съдържа фенетилин, синтетичен амфетамин, кофеин и други стимулатори. Върху нервната система каптагонът въздейства по сходен начин като амфетамините. Като психостимулант той може да предизвика еуфория, повишена умствена и физическа работоспособност, по-малка нужда от сън. Но интензивната му употреба води до нарушаване на когнитивните функции и дори до сърдечно-съдови смущения. Каптагонът води и до пристрастяване.

Част от хапчетата, които се произвеждат в незаконните лаборатории, съдържат прекалено много фенетилин. Понеже производството е незаконно, съдържанието на фенетилин варира в широки граници, а хапчетата може да съдържат и токсични химикали.

Сирия - най-големият производител днес

През последното десетилетие Сирия се превърна в най-големия производител и износител на каптагон. Според британското правителство 80% от световното производство на каптагон идва тъкмо от Сирия. Разследванията на няколко големи медии, включително и БиБиСи ясно демонстрират как в Сирия на всички етапи се улеснява производството на този наркотик - неслучайно редица наблюдатели вече я смятат за "наркодържава №1" в Близкия изток. Има информации, че друг крупен производител на каптагон в региона е ливанската "Хизбула" – организация, която е близък съюзник на Асад. Сирийският президент Башар Асад категорично отрича неговото правителство да е замесено или да извлича печалби от производството на наркотика.

От началото на войната през 2011 година спрямо режима на Асад се прилагат строги икономически санкции, тъй че не е чудно, че се търсят заобиколни пътища – включително и чрез наркотърговия. Според външни оценки през 2021 година търговията с наркотика каптагон в Сирия възлиза на 5,35 милиарда евро. Наркотикът се изнася предимно към страните от Персийския залив и към съседни държави като Йордания и Ирак. Често пъти го крият в доставки на зърнени храни и плодове.

Каптагонът се е превърнал в сериозен проблем за държави като Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ. Държавите от региона имат строги закони за борба срещу наркотиците и налагат тежки наказания на уличените в трафик и търговия. Въпреки това големи количества каптагон все още нахлуват през границите им откъм Сирия и Ливан. Йорданските власти са особено активни в битката срещу каптагона. Те съобщават, че през последните две години в страната са конфискувани над 65 милиона таблетки каптагон, а в йорданската армия дори важи доста смущаващата заповед, че срещу контрабандистите по границатата със Сирия се стреля на месо.

Миналата година и саудитските власти събощиха, че са прихванали 46 милиона хапчета каптагон в пратка с брашно.

Каптагонът в Европа

Все още няма благонадеждни данни колко разпространен е наркотикът по света. Множат се обаче опасенията, че той се превръща в проблем и европейските страни. В последния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите се посочва, че Европа може да се превърне в ключова "разпределителна гара" за този наркотик. Според доклада през последните пет години в Европа са били конфискувани около 127 милиона таблетки – или 1175 килограма от този наркотик. Каптагон се произвежда нелегално и в Европа, разбира се – най-вече в лаборатории в Нидерландия. В цитирания доклад се подчертава необходимостта от координирани европейски действия за справяне с проблема. За да не се превърне Европа в пристанище за каптагона, идващ от Близкия изток.

Заглавието на текста е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

5

alcom4

24.10 2023 в 00:49

Продължението с този немски химик - предател е интересно."Хьохст".го съдят в Германия за не разрешено предаване на фирмена тайна ,защитена с патент.Нашите за "благодарност"(?) ,че им е служил ,го ареставратор в един момент и го предават на Германия. Там влиза. в затвора за 6 години в Лудвигсхафен. Жени се ,като затворник ,за моя позната ,още докато е вътре.Толкова за българския каптагон и тия дето го.създадоха.!

1066

4

alcom4

23.10 2023 в 23:04

Комунистите винаги са били престъпници и безбожни изчадия.По тошово време "Фармахим" произвеждаше каптагон във филиала си в Дупница."Кинтекс",го изнасяше усилено по време на войната м/у.Ирак и Иран.Имаше и цяла мрежа от трафиканти ,от арабски произход ,които го разпространява ха по Европа.Тия араби ,сътрудничат а на нашата ДС.Формулата за каптагона я издаде един немски химик , вербуван от България ,бивш служител на концерна "Хьохст".

22548

3

dolivo

21.10 2023 в 21:44

едно време аскера - хашиш

немците - амфетамини

сега хамас - каптагон

грозна работа , но до болка позната...

2500

2

Козон

21.10 2023 в 18:47

А защо никъде не се споменава, че през 80-те години на 20 век България беше един от главните производители и износители на каптагон за близкия изток?

3251

1

динозавър

21.10 2023 в 18:40

Чудя се как родени чудовища се превръщат в чудовища.
 
X

Да помогнем на украинските деца!