Австриец шпионирал Христо Грозев за Кремъл, проникнал в дома му

Deutsche Welle (DW) 07 април 2024 в 14:02 6100 3

Христо Грозев

Снимка Getty Images

Христо Грозев

Бивш разузнавач от Австрия е шпионирал за Русия. Той е събирал данни за дисиденти и журналисти, включително за Христо Грозев. Какво се знае за Егисто От, който беше задържан в Каринтия?

На 29 март Егисто От е задържан в дома си в австрийската провинция Каринтия, но това съвсем не е първото посещение на полицията при бившия австрийски разузнавач. През 2021 година в дома му е бил извършен обиск, като тогава От отказва да предостави на полицията мобилния си телефон - вероятно заради съдържанието в него, предполага Флориан Фладе от АРД.

Един от документите, които полицията намира на телефона му, е документ, свързан с убийството на чеченец в Берлин през август 2019 година. Документът е съставен от Егисто От и съдържа съвети как подобно ликвидиране може да бъде извършено по-лесно, разказва още германската обществено-правна телевизия.

"Най-голямата шпионска афера от десетилетия"

Междувременно Егисто От е в ареста, а случаят му привлича голямо внимание в Австрия. Австрийският "Дер Щандарт" определи случая около бившия служител на австрийското вътрешно разузнаване като "най-голямата шпионска афера от десетилетия". Той е заподозрян, че в продължение на години срещу заплащане е предавал важна информация на Русия. Смята се, че От е действал по указания на избягалия мениджър на Wirecard Ян Марсалек, който би трябвало да се намира в Русия. От отхвърля обвиненията и казва, че срещу него е скроена интрига.

Доказателствата срещу От засега не са достатъчни. Но виенското правосъдие междувременно е сигурно, че ще може да повдигне обвинения за шпионаж в полза на Москва. Това е свързано и с хиляди разменени съобщения в чат, на които се натъкнали британските власти при разследванията си срещу шпионска мрежа, вероятно управлявана от Марсалек. Именно с Марсалек свързват и българите, задържани във Великобритания по обвинение в шпионаж в полза на Русия. Петимата бяха задържани през февруари 2023 година. В края на февруари тази година пък стана ясно, че британските власти ще повдигнат обвинение и на още един български гражданин.

Кои са били шпионираните?

Германските медии WDR, "Зюддойче Цайтунг" и австрийският "Профил" разполагат със заповедта за задържането на Егисто От. От нея става ясно, че той целенасочено е шпионирал хора за руските тайни служби. Сред тях са били руски дисиденти, бивш сътрудник на тайните служби от Москва, както и българският разследващ журналист Христо Грозев.

От трябвало да доставя информация за адресите на хората, за регистрационните номера на колите им, паспортни данни, сведения за запазените хотели и полети и да ги предава чрез трети човек. Всичко това е ставало в момент, в който той вече отдавна не е бил част от службите.

Егисто От осигурил например информация за бивш руски банкер, напуснал Русия през 2010 година, който оттогава живее във Великобритания и е с назначена охрана от властите. Шпиониран бил и член на избирателната комисия в Москва, за когото От събирал сведения от австрийски бази данни.

Понякога От осигурявал информация и от бивши колеги и познати от чужбина, сред които полицейски служители от Италия, Хърватия и Германия. Той събирал сведения за тях, като заявявал, че са заподозряни в екстремизъм или тероризъм, за да може да оправдае запитванията си, пише АРД.

Проникването в жилището на Грозев

Според следователите особено проблематично е разследването, което Егисто От е правил на журналиста Христо Грозев, който се смята за застрашен заради своята работа. Макар вече да не е бил на служба, през март 2021 година От. Поискал от австрийските власти сведения за адреса на Грозев.

Заради отправените заплахи към разследващия журналист неговият адрес не е публична информация, респективно като частно лице От не би могъл да го получи. Затова се предполага, че той се е представил за полицейски служител с полицейска значка, която всъщност отдавна би трябвало да е върнал, пише в заповедта за задържане, цитарана от АРД.

Повече от година по-късно - през юни 2022 година, се стига до проникване с взлом в жилището на Христо Грозев и неговата партньорка във Виена. Смята се, че деянието е било организирано от българин от Великобритания, който очевидно е работил по указания на Марсалек и междувременно е обвинен за шпионаж в Лондон. Този българин бил написан в чат с кодови думи, че проникването в жилището на Грозев е било успешно, били взети лаптоп и флашка. Грозев междувременно вече не живее в Австрия.

Егисто От е предавал не само унформация, но и мобилни устройства

Виенската прокуратура е убедена, че Егисто От е осигурявал на Русия не само информации, но и електронни устройства с чувствително съдържание - като например мобилните телефони на трима високопоставени служители на австрийското вътрешно министерство, които били увредени при инцидент.

Освен това през ноември 2022 година Егисто От организирал предаването на лаптоп със засекретена информация, който в крайна сметка стигнал до руските служби за сигурност ФСБ в Москва. Заради специалния начин на засекретяване на информацията този вид устройства се използват от НАТО, от полицията и от тайните служби.

Kанцлерът на Австрия Карл Нехамер определи случая като въпрос на националната сигурност и настоя за повече правомощия на службите, които да противодействат на враждебна шпионска дейност в страната.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

eagle60

07.04 2024 в 19:21

Малки уточнения - австриеца е давал информация, но не той, а БЪЛГАРИ„ ШПИОНИРАЩИ ЗА МОСКВА са проникнали в дома му, но са откраднали грешния копютър и флашка - не тези въз основа на които е предаването за Навални. Освен това има един руски шпионин Ян Борисов, заподозрян в съпричстност към отравянето на Гебрев, който има имот на българското черноморие от десетилетия. ДАНС спи, чака някой да им каже...

-690

2

nms

07.04 2024 в 16:35

Всички са пробити, 15г всички лапаха на путин шнура

22548

1

dolivo

07.04 2024 в 14:41

Австрия е пробита от Русия отдавна, услаждат им се кървави парички
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки